Published On: Pet, sij 31st, 2014

Radikalni selafisti iz BiH regrutirati mlade za rat u Siriji

BERLIN – Radikalni salafisti iz BiH sudjeluju u građanskom ratu u Siriji, a odnedavno su pojačali napore zaposliti mlade i navedu ih da krenu njihovim putem, prenosi “Deutsche Welle”.

Stručnjaci iz oblasti sigurnosti upozoravaju da ovakva lica predstavljaju opasnost po region i Europu kada se vrate u zemlju.

U izvještaju je opisan video snimak sa interneta na kojem tri naoružana muškarca sjede u improviziranom skloništu s Kuranom u krilima. Jedan od njih poziva mlade iz BiH da se “pridruže Alahu na putu džihada u Siriji”, gdje su muslimanski muškarci, navodno, izloženi zlostavljanju, a žene silovane.

Prema obavještajnim podacima, oko 100 do 150 salafista iz BiH otišlo je u Siriju, navodi “Dojče vele”, pozivajući se na izvještavanje novinara Esada Hećimovića. Deset do 15 ih je, navodno, poginulo.

NJemačka stanica navodi da “striktna i konzervativna interpretacija Kurana, koja je tipična za salafističku i vehabijsku ideologiju, nije u korijenu tradicije muslimana u BiH” i da su Bošnjaci suniti iz “hanafitske vjerske škole, koja je poznata kao vrlo progresivna i otvorena”, djelimično zato što Bošnjaci žive sa pravoslavcima i katolicima u istoj zemlji.

U izvještaju se podsjeća da se situacija pogoršala s početkom ratova iz 1990-ih godina, kada su pojedini Bošnjaci počeli proces radikalizacije “u svjetlu progona i dugih opsada”.

“U zemlju su počeli stizati muslimani fundamentalisti, često iz arapskih zemalja. Procjenjuje se da je došlo ukupno 2.000 boraca, od kojih su neki bili povezani s Osamom bin Ladenom”, navodi “Dojče vele”.

Igor Tabak, stručnjak za pitanja sigurnosti s web portala “Obris”, kaže da su oni “željeli da pomognu u obrani muslimana”, ali da su, s druge strane, radili za razne humanitarne organizacije, diplomatske misije i institucije kulture, pri čemu su donijeli “drugačiju vrstu islama”.

Oni su poslije sklapanja Daytonskog sporazuma počeli regrutirati mlade, gradili nove džamije i posvetili se širenju ultrakonzervativne grane islama – vehabizma.

Tabak smatra da je to dovelo do “promjene kulture u društvu”, pošto je religija postala prisutnija u svakodnevnom životu.

U izvještaju se dodaje da su radikalne salafističke skupine u poslijeratnim godinama pokušale ostvariti utjecaj na Islamsku zajednicu u BiH i postignu kontrolu nad nekoliko džamija radi širenja svog konzervativnog tumačenja Kurana kao jedine istinite interpretacije.

“Naročito su opasni salafisti koji se vraćaju iz rata u Siriji. Oni su stekli obuku u borbi, dodatno su radikalizovan i povezani s ostalim borcima diljem svijeta”, rekao je Tabak.

Novinar Esad Hećimović naglašava da je to osobito problem za regiju zapadnog Balkana, jer postoji strah od toga da bi ovi povratnici mogli obuče terorističke grupe, koje bi potom napale pojedine političare ili novinare koji ih kritiziraju.

“Dojče vele” navodi da je na popisu potencijalnih meta visoko kotiran ministar unutarnjih poslova BiH Fahrudin Radončić, a među metama je i novinar Hećimović.

– See more at: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&hl=hr&ie=UTF8&prev=_t&rurl=translate.google.com&sl=sr&tl=hr&u=http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Radikalni-salafisti-iz-BiH-regrutuju-mlade-za-rat-u-Siriji-228998.html&usg=ALkJrhj15IENzmFj-RaKNX2UKrkJZ0J8MA#sthash.sq1bhtZZ.dpuf