Published On: Pon, srp 1st, 2019

Radikali na Balkanu i dalje vrbuju teroriste

U izvještaju se navodi i primjer Bosne i Hercegovine u koju su se, navodi EUROPOL pozivajući se na službene podatke bh. vlasti, vratile dvije žene s troje muške djece te jedan muškarac. Oni koji su se vratili i njihova obuka i iskustvo – kao što je rukovanje oružjem i eksplozivima – čini ih izuzetno opasnim. Štoviše, članica EU-a su zabrinute da ovi pojedinci mogu uspostaviti i ojačati svoje mreže, nacionalno i internacionalno

Europska policijska agencija EUROPOL smatra Zapadni Balkan tranzitnom rutom za povratnike sa sirijskog i iračkog ratišta državljana, a izražena je i zabrinutost zbog povratka žena i djece koja su bila izložena indoktrinaciji i obuci na teritorijama koje je nekada držala tzv. Islamska država.

U izvještaju “Teroristička situacija i trendovi u Europskoj uniji u 2019.” EUROPOL-a se ističe da bi povratnici iz Iraka i Sirije mogli predstavljati potencijalnu prijetnju Europi u budućnosti.

EUROPOL navodi da su zemlje Zapadnog Balkana izvijestile da “radikalizirane zajednice, od kojih su neke sastavljene i od povratnika iz zona sukoba u Siriji i Iraku” da postoje “džihadističke zajednice” u Crnoj Gori, navodi se slučaj državljanina Srbije osuđenog u Austriji za terorizam te povratak nekoliko žena i djece, ali i jednog muškarca, državljana BiH iz Sirije.

Etnonacionalisti i separatisti najaktivniji

U zemljama članicama Europske unije spriječeno je, izvršeno ili je neuspjelo 129 terorističkih napada, navodi se u izvještaju.

“Etnonacionalistima i separatistima se pripisuju 83 takva napada, džihadistima 24, ljevičarima 19, krajnjim desničarima jedan, dok su dva nespecificirana. Najviše ih je spriječeno, izvršeno ili propalo u Ujedinjenom Kraljevstvu (60, od čega se separatistima u Sjevernoj Irskoj pripisuje 56), potom Francuskoj (30, separatistima se pripisuje 20), Italiji (13), Španjolskoj (11, separatistima se pripisuje sedam), Grčkoj (7), Njemačkoj (2) te Belgiji i Švedskoj (po jedan).

Zanimljivo da je u Grčkoj krajem prosinca zabilježen “teroristički napad ekstremiste koji se zauzima za prava životinja”, kako je klasificiran taj napad kad je jedna osoba napravila, postavila i aktivirala bombu u mesnici u Ateni.

Uhićeno je ukupno 1.056 osumnjičenih, od čega najviše u Francuskoj (310), Ujedinjenom Kraljevstvu (273, od čega 148 u Sjevernoj Irskoj povezanih sa separatizmom), Belgiji (166) te Njemačkoj (59), Italiji (56) i Španjolskoj (52).

“Od 1.056 uhićenja, 511 je povezano s džihadistima, 44 osobe su uhićene po optužbama za desničarski, a 34 po optužbama za ljevičarski terorizam”, navodi EUROPOL.

Povratak iz IDIL-a preko balkanske rute

Kao posebnu opasnost EUROPOL navodi povratnike s ratišta u Siriji i Iraku gdje se napominje da su stotine državljana zemalja članica EU-a danas u zatvorima, pritvorima i kampovima u Siriji i Iraku.

“I dok su maloljetnici u suštini žrtve, postoji zabrinutost među zemljama članicama EU-a da su oni bili izloženi indoktrinaciji i obuci na teritorijama koje je nekada držala ‘Islamska država’ te da bi mogli predstavljati potencijalnu prijetnju u budućnosti”, ističe se u izvještaju EUROPOL-a.

EUROPOL navodi da se u Austriju, Belgiju, Finsku, Francusku i Italiju od početka sirijskog sukoba vratilo između 20 i 30 posto njihovih državljana koji su se otišli boriti. U Nizozemsku i Španjolsku vratilo se oko 18 posto tih “stranih boraca”, dok Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo bilježi najviši postotak povratnika sa sirijskih ratišta – oko 33, odnosno 45 posto.

U izvještaju se navodi i primjer Bosne i Hercegovine u koju su se, navodi EUROPOL pozivajući se na službene podatke bh. vlasti, vratile dvije žene s troje muške djece te jedan muškarac.

Oni koji su se vratili i njihova obuka i iskustvo – kao što je rukovanje oružjem i eksplozivima – čini ih izuzetno opasnim. Štoviše, članica EU-a su zabrinute da ovi pojedinci mogu uspostaviti i ojačati svoje mreže, nacionalno i internacionalno”, upozorava se u izvještaju policijske agencije EU-a.

EUROPOL navodi da su zemlje Zapadnog Balkana izvijestile da “radikalizirane zajednice, od kojih su neke sastavljene i od povratnika iz zona sukoba u Siriji i Iraku, i dalje postoje na njihovim teritorijama i uključene su u vrbovanje i propagandne aktivnosti, ali su terorističke aktivnosti rijetko primijećene”.

Glavno „čvorište“ za putovanja je Turska

“U Crnoj Gori, džihadističke zajednice uglavnom uključuju povratnike iz Sirije. Njeni članovi su formirali čvrsto zatvorene zajednice i provode propagandne aktivnosti s ciljem vrbovanja novih članova.

U veljači 2018. bačena je eksplozivna naprava na zgradu Američkog veleposlanstva u Podgorici, ali u eksploziji nije bio žrtava. Napadač je počinio samoubojstvo aktivirajući drugu napravu koju je imao na sebi”, navodi se u ovom izvještaju EUROPOL-a.

Navodi se i primjer 16-godišnjeg maloljetnika, državljanina Srbije koji je u Austriji osuđen na deset mjeseci zatvora i tri godine uvjetno za podršku teroristima, širenje propagandnih materijala te planiranje odlaska u Siriju kako bi se pridružio tzv. Islamskoj državi.

Dalje se navodi da je glavno čvorište za putovanja “stranih boraca” i dalje Turska, ali i da je glavna tranzitna ruta Zapadni Balkan te zemlje kao što su Bugarska, Rumunjska i Mađarska. EUROPOL navodi da se migrantski pritisak prema EU stabilizirao tokom 2018., ali i da krijumčarske rute i dalje ostaju, uglavnom preko zapada Sredozemnog mora i preko zemalja Zapadnog Balkana što i dalje ostaje važno pitanje gledano sa strane borbe protiv terorizma.

“Teroristi su koristili migrantski val, ali to nije činjeno sistematski. Ipak, u budućnosti se ne može isključiti mogućnost da to bude način koji koriste ‘strani borci’”, navodi EUROPOL, prenosi Dnevni list.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare