Published On: Fri, Aug 11th, 2017

RADIĆEV NAUK Krešo Beljak komentirao nastojanja HSS-a BiH o povratku Herceg Bosne

‘Dužnost je svih političkih stranaka u RH brinuti i skrbiti za svoje sunarodnjake u BiH. Upitno je međutim kolika je ta briga bila zadnjih 25 godina. Je li bila samo deklarativna?’, poručio nam je prvi čovjek HSS-a

 

Nakon što je bosanskohercegovački HSS pokrenuo inicijativu na Hrvatskom narodnom saboru kojom traže povratak Herceg-Bosne, odnosno vraćanje na političke nadležnosti koje su Hrvati imali prije Washingtonskog sporazuma 1994. godine, za komentar smo tražili Krešu Beljaka, predsjednika HSS-a.
Naime, čelnik HSS-a BiH Mario Karamatić izjavio je da će, ukoliko inicijativa ne prođe preko Hrvatskog narodnog sabora, ideju pogurati preko hrvatskog HSS-a. Tvrde da su s njima razgovarali i da imaju njihovu potporu.

“Moje mišljenje je da je manje bitna forma, odnosno naziv političkog entiteta od njegovog sadržaja”, rekao nam je Beljak i nastavio: “U tom smislu podržavamo inicijativu HSS-a BiH da se politički položaj Hrvata u BiH pokuša popraviti, a da to ne bude na štetu bilo kojeg od drugih konstitutivnih naroda BiH”.

Kako prvi čovjek Hrvatske seljačke stranke gleda na politički ustroj Bosne i Hercegovine?

“Sadašnje stanje je, što se tiče položaja Hrvata, dugoročno neodrživo i u perspektivi će značiti daljnje smanjenje broja i postotka Hrvata u BiH. Politička borba podrazumijeva traženje mirnog rješenja kao i rješenja koje podrazumijeva nepromjenjivost vanjskih granica BiH kao međunarodno priznate države”, poručio je naš sugovornik, napominjući da HSS “daje i dat će punu podršku HSS-u BiH, jer smatraju da svi narodi u BiH trebaju biti zadovoljni s političkim ustrojem svoje domovine, a sada to očito nije slučaj”.

Beljak tvrdi kako im je neshvatljivo da se većinski narod na bilo koji način smatra ugroženim zbog traženja ravnopravnosti od strane manjinskog naroda.

“Iako, Hrvati su samo brojem manjinski, a inače bi trebali biti punopravni i ravnopravni narod. Političko uređenje susjedne države stvar je o kojoj bi trebali razgovarati narodi te države, a ne netko sa strane. Svakako, Hrvatsku kao državu BH Hrvati mnogo su zadužili kroz povijest i dužnost je svih političkih stranaka u RH brinuti i skrbiti za svoje sunarodnjake u BiH. Upitno je međutim kolika je ta briga bila zadnjih 25 godina. Je li bila samo deklarativna i koliko se stvarno učinilo da se zaštite interesi Hrvata u BiH?”, zaključio je Krešo Beljak razgovor za Direktno.

I.Cr./Dnevnik.ba