Subota, 15 lipnja, 2024

RADE DODIG DANAS IMA DOBAR DAN: Otkriveno arheološko nalazište kod Ploča

Must Read

60617857Bageri na brdu Kozjak kod Ploča su probijajući pristupni put slučajno naišli su na arheološko nalazište neprocjenjive vrijednosti.”Obišli smo teren, utvrdili smo da se ovdje radi o jednom novom kasnom antičkom lokalitetu”, ispričala je Marta Perkić, konzervator arheolog. “Vjerojatno se radi o nekakvom objektu, jeli to bilo naselje, to je teško reći. Nalazište je iznimno bogato, pronađeni su mnogi ostaci nekadašnjeg života. Finija keramika i dijelovi amfora”, tvrdi Tonči Glučina, v.d.ravnatelja muzeja Narona.

Dok su bageri probijali ovo neprohodno područje na brdu Kozjak, odjedanput se ukazao ovaj poklopac sarkofaga. Strojevi su odmah ugašeno, na Kozjaku je pronađeno antičko gospodarsko imanje.

Pretraživanja su se odmah uhvatili konzervatori i arheolozi, i već nakon kratkog vremena zaključili; ovo je potpuno novi arheološki lokalitet. ‘Obišli smo teren, utvrdili smo da se ovdje radi o jednom novom kasnom antičkom lokalitetu’, ispričala je Marta Perkić, konzervator arheolog.

‘Vjerojatno se radi o nekakvom objektu, jeli to bilo naselje, to je teško sada reći. Na dosta širokom području je pronađena keramika’, tvrdi Tonči Glučina, v.d.ravnatelja muzeja Narona.

‘Na vrijeme smo stigli!’

Lokalitet je odmah ogradila policija. Bageri su probijajući teren površinski zagrebali nalazište, ali arheolozi tvrde: devastacija nije velika, na vrijeme smo stigli.

‘Još nismo utvrdili tko je izvođač radova i tko je vlasnik. Znači, niti koja je namjena ovih radova. U slučaju da se ovdje radi o krčenju zemljišta i odvodu zemlje, ovdje ćemo uvjetovati isključivo ručni iskop’, rekla je Marta Perkić, konzervator arheolog.

Nalazište je iznimno bogato, u kratko vrijeme, osim poklopca sarkofaga, pronađeni su mnogi ostaci nekadašnjeg života. ‘Od žbuke, ovako malo finije keramike, dijelova amfora i isti tako amfora iz kasno antičkog razdoblja’, dodao je Toni Glučina.

 

Iz DNEVNIKA: Bageri otkrili antičko naselje
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NATO osniva misiju koja će pomoći i osposobljavati Ukrajinu

Ministri obrane NATO-a sastat će se danas u Bruxellesu na drugom danu razgovora o formaliziranju potpore transatlantskog saveza Ukrajini. Zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -