Putujete li u Neum, na more- zastanite i razgledajte “najveći muzej na otvorenom u BiH”

Stolac od prošle godine, kada je puštena u promet moderna magistralna cesta, više nije mjesto na kraju “slijepe ulice”, već grad kojeg ne možete zaobići na putu za naše more-Neum. A grijeh bi bio i zaobići ovaj “muzej na otvorenom”, kako ga nazvaše zbog ogromnog broja nacionalnih spomenika kulture, piše Hrvatski Medijski Servis.

Od kako je izgrađena magistralna cesta Stolac- Neum, kroz grad na Bregavi prolazi ogroman broj turista i privlači sve više investitora. Do kraja ljeta trebala bi biti završena gradnja obilaznice, koja će smanjiti gužve kroz grad, ali i povezati novi dio grada u Vidovu polju sa ostatkom Stoca. Izgrađena su dva, a gradi se još jedan kružni tok. Na ulazu u Stolac niču novi poslovni objekti poput Namexovog i Sjemenarninog tržnog centra, nedavno je otvoren i Hotel Stolac. Novi poslovni objekti niču i u gospodarskoj zoni Hodovo.

Kameni mostovi i mlinice, stolačka Niagara i Begovina

Ako volite prirodu i povijest onda obvezno zastanite u Stocu, na putu za more- ili pri povratku s mora. U središtu grada je nekoliko lijepih kafića u kojima možete popiti kavu ili neko osvježavajuće piće, a onda krenuti u razgledanje “najvećeg muzeja na otvorenom u BiH”. U središtu grada su Kulturno-pastoralni centar Trebinjsko-mrkanjske biskupije, Careva džamija i Sat kula. Krenete li uz obalu Bregave naići će te na brojne mlinice i kamene mostove, odnosno ćuprije, od kojih su najpoznatije Sarina i Inat ćuprije. Od mještana Stoca saznajte uzbudljive legende o ove dvije povijesne građevine. Samo kilometar od središta Stoca, uzvodno uz Bregavu je vodopad Provalije- popularna stolačka Niagara. Taj vodopad možda nije poznat kao Kravice, ali je jednako lijep. I tu možete uživati u pogledu na ljepotu i raskošnu snagu prirode s terase restorana ispod ili iznad slapa.