Putujete li iz Stoca prema Neumu, ovo nemojte propustiti

Prekrasan pogled s Budisavine. Foto: HMS
Uživate li u ljepoti panoramskog pogleda, onda je brdo Budisavina iznad Svitave jedno od mjesta koje svakako trebate posjetiti, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tim prije što na vrh ovog brda čija je visina 587 metara relativno jednostavno možete stići. U to se danas uvjerila ekipa HMS-a, vozeći se iz Mostara preko Stoca prema Neumu. Iz Stoca nakon 14 kilometara vožnje, od čega je 9 kilometara novim magistralnim putem, kod mjesta Stolovi skrećemo na stari uski asfaltni put. Nakon tri kilometra vožnje u mjestu Vinine skrećamo desno i za pet minuta smo u selu Dašnica, koje se nalazi ispod vrha Budisavine.

Selo Dašnica ispod vrha Budisavine. Foto: HMS
Brdo Budisavina iznad Svitave

A odavde puca prekrasan pogled na Svitavu i Svitavsko jezero, koje uz Deransko čini park prirode Hutovo blato. S vrha Budisavine kao na dlanu vam je i cjela čapljinska općina, te Gabela i Metković u susjednoj Hrvatskoj.

Nakon kraćeg uživanja u pogledu s Budisavine, vraćamo se nazad do Vinina, odakle za tri minute vožnje stižemo na Cerovicu. Uvjeravamo se kako su radovi na posljednje dvije dionice Stolovi- Cerovica i Cerovica- Hutovo u punom jeku. Rok za njihov završetak i ujedno završetak cesta Stolac- Neum je kraj ove godine.

Ako kad kreneta putem iz Stoca prema Neumu osim na Budisavinu preporučujemo vam i da svratite u svetište kraljice Mira u Hrasnu, koje se nalazi upravo u blizni Cerovice.

To je službeno svetište Trebinjsko-mrkanjske biskupije gdje svake godine u svibnju mjesecu, na Majčin dan, hodočasti tisuće vjernika iz Hercegovine i Hrvatske.

Zavičajni muzej u svetištu kraljice mira u Hrasnu. Foto: M.Š./DW

Uz crkvu izgrađenu krajem 19 stoljeća, gospin kip na brdu Gradina, u Svetištu se nalazi i zanimljiv zavijačni muzej starina i Galerija, sa slikama poznatih majstora kista, uz ostale i Ede Murtića koje vrijedi posjetiti./M.Š./HMS/

Magazine3.com @copy NewspaperTimes - All rights reserved