Putin žestoko napao SAD: “Zapad je razorio Irak i ubio obitelj Saddama Huseina. Kim Jong-un to zna”

RUSKI predsjednik Vladimir Putin upozorio je da bi eskalacija krize u Sjevernoj Koreji mogla rezultirati “globalnom katastrofom” s mnogo žrtava, prenosi CNN.

Putin je danas u Kini rekao kako “vojna histerija” nije rješenje i dodao da je jedini način da se kriza riješi diplomacija.

Upozorio je da je sjevernokorejski lider Kim Jong-un procijenio da opstanak njegova režima ovisi o razvoju nuklearnog oružja. Ruski predsjednik je dodao i to da je Kim Jong-un gledao zapadnu intervenciju u Iraku koja je završila svrgavanjem Saddama Husseina nakon čega je zemlju rastrgao rat. Putin smatra kako je sjevernokorejski vođa odlučan u tome da ne doživi istu sudbinu.

“Saddam Hussein odbio je proizvoditi oružje za masovno uništenje, ali čak i tada je uništen, a članovi njegove obitelji su ubijeni”, rekao je Putin.

“Zemlja je uništena, a Saddam Hussein je obješen. Svi znaju to, pa i svi u Sjevernoj Koreji”, rekao je Putin. Dodao je i kako su sankcije kontraproduktivne.

“Rusija osuđuje sjevernokorejske vježbe, smatramo ih provokacijom… no podizanje vojne histerije neće voditi ničemu dobrom. Moglo bi voditi u globalnu katastrofu”, kazao je na konferenciji za novinare. “Nema drugog puta od puta mira.”

Putin je to rekao nakon što je Južna Koreja objavila da je s SAD-om dogovorila ukidanje ograničenja težine bojnih glava, nakon što je Pjongjang u nedjelju izveo šesti i najsnažniji nuklearni pokus do sada.

Rusija, koja dijeli granicu sa Sjevernom Korejom, zajedno s Kinom poziva na pregovore s Pjongjangom i traži da SAD i Južna Koreja prekinu s velikim ratnim igrama u zamjenu za prekid sjevernokorejskog nuklearnog programa.

more recommended stories