Published On: Sat, May 28th, 2016

Putin u Grčkoj zaprijetio Rumunjskoj: “Zbog postavljanja NATO raketnog štita sada se nalaze na našem nišanu, a uskoro će isto vrijediti i za Poljsku”

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je jučer u službeni posjet Grčkoj s ciljem popravljanja odnosa između Moskve i Europske Unije. No, za vrijeme zajedničke novinske konferencije s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom osvrnuo se na nedavno pokretanje sekcije NATO raketnog štita u Poljskoj te je rekao kako Rusija nema drugog izbora nego “ciljati Rumunjsku”, kao i Poljsku koja planira otvoriti NATO raketnu bazu na svom teritoriju kroz dvije godine.

“Ljudi jučer jednostavno nisu znali što to znači biti na nišanu na tom prostoru Rumunjske, no danas smo prisiljeni provesti određene mjere kako bismo osigurali vlastitu sigurnost. Isto vrijedi i za Poljsku”, rekao je Putin.

“Imamo kapacitet za odgovor. Cijeli svijet je vidio što su sposobne učiniti naše rakete srednjeg dometa ispaljene s mora u Siriji. Naše rakete Iskander su se također pokazale odličnima”, poručio je ruski predsjednik koji se nalazi u dvodnevnom posjetu Grčkoj.

Za vrijeme posjete Grčkoj očekuje se kako će grčka i ruska strana potpisati niz bilateralnih i ekonomskih sporazuma. Dakako, pitanje sankcija prema Rusiji također će biti dio rasprave.