Published On: Čet, lis 8th, 2020

Putin tvrdi da Trumpovi protivnici, koji koriste Rusiju kako bi naštetili SAD-u, zapravo rade u korist Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potkrijepio je ono što su pametni promatrači sve vrijeme govorili: pokušaji poniženja njegovog američkog kolege i optužbe za njegove navodne veze s Rusijom samo jačaju međunarodni ugled Rusije.

Gledano iz Moskve, jedna od zanimljivih stvari u vezi s predsjedništvom Trumpa bio je način na koji su ga njegovi politički i medijski neprijatelji neprestano pokušavali ocrniti kao “Putinovu marionetu” ili “agenta Kremlja”, u domaćem američkom diskursu. Ali ovo samo nadograđuje status Rusije, zbog čega ona izgleda daleko moćnija i utjecajnija nego što zapravo jest.

“Kad netko pokušava poniziti ili uvrijediti sadašnjeg šefa države, svejedno podiže vas i mene i time govore o našem nevjerojatnom utjecaju i moći”, rekao je Putin u srijedu na televiziji Rossija-1. “Do određene nam mjere sve ovo ide na ruku”.

Predsjednik je nadalje izjavio da se ruska vlada ne miješa u predizbornu kampanju u SAD-u, a na biračima je da odluče o kandidatima. Dodao je kako je Rusija spremna poslovati s bilo kojim američkim predsjednikom kojeg izabere njihovo biračko tijelo.

“Birači, u ovom slučaju američki građani, trebali bi biti ti koji će najbolje procijeniti pozicije kandidata koji se kandidiraju za poziciju predsjednika SAD-a”, komentirao je. “Mi nismo uključeni promatrači. Ne miješamo se. Bit ćemo spremni surađivati s bilo kojim budućim američkim predsjednikom, s osobom kojoj će američki narod dati svoje povjerenje”.

Putin je istaknuo da je tijekom bilateralnog odnosa s Donaldom Trumpom, Trump napravio puno toga dobroga i lošeg. Dobre strane, što je Putin posebno pohvalio, odnose se na povećani obujam izvoza trgovine i stabilizacija na energetskim tržištima, dok se među negativne stranemogu navesti sankcije i povlačenje SAD-a iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Čini se da je Putin također sugerirao da bi Kremlj mogao biti zadovoljniji pobjedom Joea Bidena nego drugim mandatom sadašnjeg predsjednika, pozivajući se na spremnost demokratskog kandidata na raspravu o sporazumima o kontroli naoružanja. “Biden je javno rekao da je spreman produžiti novi START [Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja] ili potpisati novi ugovor o ograničavanju strateškog ofenzivnog oružja”, napomenuo je ruski čelnik. “To je već ključni element naše moguće suradnje u budućnosti”.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>