Published On: Uto, lis 22nd, 2019

Putin i Erdogan potpisali sporazum o suradnji u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan potpisali su u utorak u Sočiju sporazum o suradnji, nakon razgovora usmjerenih na tursku vojnu operaciju u Siriji.

Njihov susret trajao je skoro sedam sati – znatno dulje nego što se prvobitno očekivalo – dok su novinari čekali na pojavljivanje dvojice čelnika, prenosi Fena.

Razgovori u Sočiju bili su usmjereni na situaciju u Siriji, posebno na trenutnu tursku ofanzivu u sjeveroistočnoj regiji.

Devetog listopada regiju su napali turski vojnici i militanti u njihovom savezništvu. Operacija je imala za cilj kurdske milicije koje Ankara smatra teroristima. Ofanziva, nazvana “Operacija izvor mira”, pokrenuta je samo dva dana nakon što je predsjednik Donald Trump objavio povlačenje američkih snaga sa sjeveroistoka Sirije.

Prošle su tjedna SAD i Turska dogovorile petodnevno primirje u regiji, koje ističe večeras u 22 sata po lokalnom vremenu. Pauza u operaciji ima za cilj omogućiti milicijama pod kurdskim vodstvom povlačenje iz regije kako bi se tu stvorila “sigurna zona” koju Turska namjerava uspostaviti u Siriji. Erdogan je tijekom dana izjavio kako je spreman da nastavi s operacijom ukoliko SAD ne ispune svoja obećanja, prenosi RT.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare