Putin: “Donalde, hvala ti! Spasio si nas od ISIL-a”

Dvojica čelnika najmoćnijih država svijeta odlično surađuju u posljednje vrijeme

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru zahvalio američkom kolegi Donaldu Trumpu na “obavještajnim podatcima koje je CIA prenijela” Rusiji i koji su omogućili da se spriječi napad u Sankt Peterburgu, priopćio je Kremlj u nedjelju.

Vladimir Putin je “zahvalio američkom kolegi na obavještajnim podatcima koje je prenijela CIA” i koji su omogućili da se “uđe u trag, otkrije i uhvati teroristička skupina koja je pripremala” napade u drugom po veličini ruskom gradu, navodi se u priopćenju Kremlja.

“Informacije koje je dobila CIA pokazale su se dovoljne za otkrivanje, potragu i uhićenje kriminalaca”, dodaje Kremlj.

Teroristi su, navodi se u priopćenju, planirali “eksplozije u katedrali Kazanjske Bogorodice i na drugim posjećenim mjestima u gradu”.

Ruska obavještajna služba (FSB) priopćila je u petak da je razbila ćeliju džihadističke skupine Islamske države (IS) koja se pripremala da počini napade 16. prosinca u Sankt Peterburgu.

U srijedu i u četvrtak uhićeno je sedam osoba. Kako navodi FSB, koji dodaje da je zaplijenio “veliku količinu eksploziva (…), automatskog oružja i streljiva”, ta je skupina planirala “samoubojički napad” te “ubojstva i eksplozije na mjestima na kojima se okuplja velik broj ljudi”.

Putin je u tom razgovoru zamolio Trumpa da “prenese zahvalnost ravnatelju CIA-e i operativnom osoblju američke obavještajne službe”.

Ruski predsjednik je dodao da će “ruske specijalne službe, budu li imale informacije o terorističkoj prijetnji u vezi sa Sjedinjenim Državama i s njihovim građanima, odmah ih prenijeti svojim američkim kolegama”.

Rusija je ove godine bila na udaru nekoliko napada, pa tako i napada koji se u travnju dogodio u sanktpeterburškoj podzemnoj željeznici i u kojemu je poginulo 14 osoba.

Ruske obavještajne službe su zabrinute zbog povratka džihadista koji su se borili u Siriji, gdje je IS izgubio svoje položaje zahvaljujući vojnoj pomoći koju je Rusija pružila režimu u Damasku.

express.hr

more recommended stories