Published On: Sri, velj. 14th, 2018

HERCEGOVSKI ROUTE66 IZ 19. STOLJEĆA: Cesta kojom ne ide nitko od sada će izgledati ljepše

Ministarstvo financija  BIH potpisalo je grant sa vladom Nizozemske za modernizaciju regionalnog puta R-435 između Nevesinja i Berkovića.

R-435 je regionalni put dužine 32 km koji povezuje općine Nevesinje i Berkoviće.

Ovaj put je sagrađen krajem 19. stoljeća i trenutno je u vrlo lošem stanju, zbog čega je nemoguće voziti brzinom većom od 40 km/sat.

Kao posljedica toga, građani ova dva grada moraju voziti velike daljine obilaznim putevima kako bi stigli u škole, bolnice i druge javne ustanove. Ovaj projekt će modernizirati regionalni put i poboljšati dostupnost i mogućnosti za ekonomski rast obje opštine, koje imaju više od 15.000 stanovnika.

Grant u iznosu od 2,9 milijuna eura odobrio je ORIO u ime ministra vanjske trgovine i razvojne saradnje Nizozemske. Ministarstvo za promet i veze Republike Srpske prijavilo se za grant iz programa ORIO, koji je namijenjen za razvoj infrastrukture, a u ime nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova ga implementira Nizozemska agencija za privredu. Projekt ORIO ima za cilj da doprinese razvoju drustvenog i privatnog sektora. Za Bosnu i Hercegovinu odobrena su tri ORIO granta u vrijednosti od vise od 13 miliona eura.

Ukupni investicioni troškovi modernizacije puta iznosit će 12,3 miliona eura, od čega će ovaj grant pokriti 27%, dok će preostala potrebna sredstva osigurati Javno preduzeće Putevi RS, podržano garancijom Ministarstva finansija.

Očekuje se da će obnova puta biti završena do kraja 2021. godine.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer