Published On: Sri, velj. 14th, 2018

HERCEGOVSKI ROUTE66 IZ 19. STOLJEĆA: Cesta kojom ne ide nitko od sada će izgledati ljepše

Ministarstvo financija  BIH potpisalo je grant sa vladom Nizozemske za modernizaciju regionalnog puta R-435 između Nevesinja i Berkovića.

R-435 je regionalni put dužine 32 km koji povezuje općine Nevesinje i Berkoviće.

Ovaj put je sagrađen krajem 19. stoljeća i trenutno je u vrlo lošem stanju, zbog čega je nemoguće voziti brzinom većom od 40 km/sat.

Kao posljedica toga, građani ova dva grada moraju voziti velike daljine obilaznim putevima kako bi stigli u škole, bolnice i druge javne ustanove. Ovaj projekt će modernizirati regionalni put i poboljšati dostupnost i mogućnosti za ekonomski rast obje opštine, koje imaju više od 15.000 stanovnika.

Grant u iznosu od 2,9 milijuna eura odobrio je ORIO u ime ministra vanjske trgovine i razvojne saradnje Nizozemske. Ministarstvo za promet i veze Republike Srpske prijavilo se za grant iz programa ORIO, koji je namijenjen za razvoj infrastrukture, a u ime nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova ga implementira Nizozemska agencija za privredu. Projekt ORIO ima za cilj da doprinese razvoju drustvenog i privatnog sektora. Za Bosnu i Hercegovinu odobrena su tri ORIO granta u vrijednosti od vise od 13 miliona eura.

Ukupni investicioni troškovi modernizacije puta iznosit će 12,3 miliona eura, od čega će ovaj grant pokriti 27%, dok će preostala potrebna sredstva osigurati Javno preduzeće Putevi RS, podržano garancijom Ministarstva finansija.

Očekuje se da će obnova puta biti završena do kraja 2021. godine.

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer