Published On: Sun, May 5th, 2013

PUSIĆ: Sa BIH se budemo dogovorili

MOSTAR – Prva potpredsjednice hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je za sarajevski Dnevni Avaz da će se Hrvatska konzultirati s BiH o gradnji Pelješkog mosta.
Ministrica Pusić ponovila je za Avaz da su po pokazateljima stručne predstudije o izvodivosti Europske komisije, dvije varijante mosta s pristupnim cestama i cestom preko Pelješca dobile najviše bodova među opcijama povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države.
To znači, kazala je Pusić, da postoje dobri temelji da se počne raditi na realizaciji projekta.
“Dakle, ne radi se o realizaciji projekta, daleko smo još od toga. Što se nas tiče, posao tek sada počinje, a podaci iz predstudije su svakako dobra startna pozicija”, kazala je Pusić.
Dodala je da je na temelju razgovora s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom koji je održan prošle godine, Bosna i Hercegovina u poziciji da iznese svoje mišljenje i stavove u pronalaženju rješenja za povezivanje hrvatskog juga s ostatkom zemlje.
“Nema sumnje da ćemo se konzultirati s BiH. Sada imamo pozitivan element koji ukazuje na to da bi posao mogao biti završen uspješno, a to ovisi o našim sposobnostima, znanju i pameti. Naravno, razgovarat ćemo sa susjedima, kao što smo i ranije”, ističe Pusić.
Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je jučer kako je legitiman zahtjev Hrvatske za povezivanje svoga juga s gradnjom Pelješkog mosta. Dodao je kako BiH nema formirano službeno stajalište oko pitanja Pelješkoga mosta, no da očekuje dogovor dviju država.
“Dakako, očekujem da se taj most gradi u dogovoru s Bosnom i Hercegovinom, njezinim interesima, kao i interesima samog Neuma”, dodao je Bevanda.
Državni ministar prometa i veza Damir Hadžić također je istaknuo kako nema ništa protiv izgradnje mosta koji neće ugroziti interese BiH.
HINA