Subota, 13 travnja, 2024

PULJIĆ: Diskriminiraju nas, samo u BIH Caritas plaća porez na humanitarnu pomoć iz inozemstva

Must Read

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić upozorio je u razgovoru s novoimenovanim voditeljem misije OESS-a u BiH Jonathanom Mooreom kako se Hrvati katolici u BiH suočavaju s neravnopravnošću, navodeći primjer nevraćanja crkvene imovine i obvezu Katoličke crkve da plaća PDV na humanitarnu pomoć koja pristiže iz inozemstva, javlja Katolička tiskovna agencija (KTA).

Kardinal Puljić je rekao da ‘još uvijek ima poteškoća i stvarnih problema u ostvarivanju ravnopravnosti’.

Pritom je američkom diplomatu rekao kako, unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi, vlasti u Travniku u središnjoj Bosni nisu Katoličkoj crkvi vratile zgradu tamošnje gimnazije. Tu su zgradu nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti oduzele crkvi te su se u njoj 54 godine nalazile razne srednje škole. Sredinom 1998. godine trećina zgrade je vraćena Vrhbosanskoj nadbiskupiji, koja je tamo osnovala Katolički školski centar.

Unatoč tome što je i Dom za ljudska prava donio obvezujuću odluku kojom se nalaže povrat zgrade, vlasti u Travniku tu odluku nisu provele, dok su Islamskoj zajednici vraćeni njezini objekti.

Kardinal Puljić istaknuo je i da državne vlasti “nepravedno i neracionalno” inzistiraju da Caritas, neprofitna crkvena humanitarna institucija, plaća PDV na humanitarnu pomoć namijenjenu ljudima u nevolji. Napose je istaknuo kako je neprihvatljivo to da se inzistira na naplati PDV-a na pomoć prikupljenu za ljude pogođene katastrofalnim svibanjskim poplavama u BiH, kad su zakazale državne institucije, naveli su iz KTA./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -