Prvo američko pojačanje za Europu stiglo u Njemačku

Prvi američki vojnici koji trebaju pojačati NATO-ovu prisutnost na istoku Europe u vrijeme krize na rusko-ukrajinskoj granici, stigli su u Njemačku, objavilo je u petak američko zapovjedništvo.

“Vojnici 18. zračno-desantnog korpusa stigli su danas u Wiesbaden”, objavilo je zapovjedništvo i dodalo da će oni uspostaviti glavni stožer u Njemačkoj kao potporu za 1700 padobranaca koji će biti raspoređeni u Poljskoj.

“Tih prvih 2.000 vojnika dolazi u Europu nakon najave Pentagona da će dodatne postrojbe iz Sjedinjenih Država stići u Europu kao podrška našim saveznicima u NATO-u”, dodaje se u izjavi.

U srijedu je američki predsjednik Joe Biden naredio raspoređivanje gotovo 3.000 dodatnih vojnika za Poljsku i Rumunjsku kako bi štitile istočnu Europu od potencijalnog prelijevanja krize iz Ukrajine.

Eskadrila Stryker od oko 1000 američkih vojnika stacioniranih u Vilsecku u Njemačkoj bit će poslana u Rumunjsku, rekao je Pentagon.

Oko 1700 pripadnika, uglavnom iz 82. zračno-desantne divizije iz baze Fort Bragg u Sjevernoj Karolini bit će poslano u Poljsku.

Osim toga, 300 drugih američkih vojnika bit će premješteno iz Fort Bragga u Njemačku./HMS/