Srijeda, 29 svibnja, 2024

Prvi šef DORH-a brani Ustavni sud: “Sada je jasnije zašto je Benčić studirala pravo 18 godina”

Must Read

Njihova odluka podigla je puno prašine, no tijelo pod vodstvom Miroslava Šeparovića je objasnilo svoju odluku. Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu.

Milanović je prema tome tijekom cjelokupne izborne kampanje postupao suprotno članku 5. stavku 2. Ustava prema kojem je svatko dužan držati se Ustava i prava. Zbog toga, a i činjenice da je kao predsjednik prisegnuo držati se tog dokumenta, Ustavni sud je odlučio zabraniti Milanoviću da bude mandatar.

Sve je potanko pojasnio Miroslav Šeparović na izvanrednoj press konferenciji za novinare, upozoravajući kako je Milanović već u kampanji kršio odredbe i oglušio se na upozorenje koje je izdao Ustavni sud, vezano uz njegovu involviranost u izbornom procesu.

Olujić upozorava na kriva tumačenja

Potral Direktno je kontaktirao poznatog odvjetnika i prvog glavnog državnog odvjetnika Željka Olujića za komentar na ovu temu. Postupak je itekako važan, a njegove implikacije će izravno utjecati na krojenje politike u naredne četiri godine. Za njega nema dileme, odluku Ustavnog suda treba poštovati, a imao je i poruku za sve one koji tumače odluku na drugačiji način.

“Tu odluku posve nepotrebno napadaju, ona ide izravno u korist upravo savezu koji želi srušiti HDZ s vlasti. Evo i zašto. Pravno gledajući, kandidatura Zorana Milanovića je ionako nepostojeća, pa je Ustavni sud nije mogao ni zabraniti. Oporba bi to trebala znati, pogotovo njihova liderica Sandra Benčić, sada je možda jasnije zašto je studirala pravo 18 godina”, kaže Olujić.

“Nigdje ne stoji da Milanović ne može biti mandatar u idućem izbornom procesu ako da ostavku na mjesto predsjednika. Upravo je zato ova odluka zapravo na ruku velike potencijalne koalicije čiji je cilj srušiti HDZ. Zakon je jasan, ako predsjednik da ostavku, njegovu ulogu preuzima predsjednik Sabora, a ako ni on nije u mogućnosti, odgovornost pada na zamjenika te funkcije. Kako su svi redom bili kandidati na nedavnim parlamentarnim izborima, postaje jasno kako se otvara novi problem, i to ne baš mali.

Milanović se možda okrene Strasbourgu

Za kraj, dok traju pregovori HDZ-a i potencijalnih partnera u lovu na magičnih 76 potpisa koji daju garanciju mandata, upitali smo Olujića može li Milanović potražiti svoju pravdu u nekoj od europskih institucija poput Europskog suda za ljudska prava.

“On bi mogao takav postupak pokrenuti, ali sumnjam u pozitivni ishod takve inicijative. Otvoren mu je put prema Strasbourgu”, komentira Olujić, premda je indikativno kako se ni sam predsjednik nije baš pozivao na takav sud tijekom kampanje.

Isto tako, bez obzira na veliku nesigurnost koja trenutno vlada među građanima uz sve više nepovjerenja prema institucijama, Olujić nije mišljenja kako će se novonastala kriza produbiti.

Ivan Anušić ključna je karika pregovora s DP-om

“Kad se sagleda da je volja birača upravo takva kako su raspoređeni mandati zastupnika u Saboru, kad se uzme u obzir da su pregovori HDZ-a i DP-a u tijeku, uz napomenu kako im se ideologija baš ne razlikuje, vjerujem da će doći do dogovora.

Indikativno je da pregovore vodi Ivan Anušić, on je ideološki posebno blizak čelnicima DP-a, Slavonac je, mislim da će on biti ključ dogovora i da će HDZ složiti stabilnu većinu, tako mi se čini u ovom trenu”, zaključio je.

“Ne dođe li do dogovora, iskreno sumnjam da ljevica može složiti vladu, mislim da bi to značilo kako idemo na nove izbore”, dodao je i tako zaključio i dalje otvorenu priču o novoj ili novoj/staroj vladi.

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -