Četvrtak, 13 lipnja, 2024

PRVI DONOSIMO: Ovo je SAD-ov Šah-Mat plan za Republiku Srpsku

Must Read
Prema informacijama iz povjerljivih izvora, u slučaju proglašenja neovisnosti RS-a, SAD će automatski povući potpis s Daytonskog sporazuma i aktivirati Washingtonski sporazum. Time će RS postati novi kanton Federacije BiH, a BiH će prestati postojati u svom sadašnjem obliku. Ovaj potez, osim što će spriječiti daljnje aspiracije RS-a za neovisnošću, također će osigurati jednakost kršćana i muslimana u BiH, eliminirajući mogućnost majorizacije Hrvata od strane Bošnjaka. Ovaj scenarij, naizgled osmišljen da provocira Dodika, mogao bi se pokazati kao strateški genijalan potez koji odgovara i Srbima i Hrvatima, dok bi Bošnjaci ostali bez mogućnosti osporavanja. Potez bi trebao biti objavljen pred same izbore a BIde s ovime planira manevrirati i u kampanji.

Ako Milorad Dodik proglasi jednostrano otcjepljenje Republike Srpske (RS) od Bosne i Hercegovine (BiH), Sjedinjene Američke Države spremne su povući svoj potpis s Daytonskog sporazuma i aktivirati Washingtonski sporazum.

Ova informacija, dolazi nam iz diplomatskih krugova bliskih stvarnoj američkoj diplomaciji i svjetlosnim godinama udaljenih od korumpiranog veleposlanika Murphyja, zvuči kao zaplet iz političkog trilera.

No, dobro ste pročitali. Ako Dodik zaista odluči krenuti putem secesije, SAD će pretvoriti RS u novi federalni kanton BiH,  odnosno za njih će vrijediti samo sporazum prije Daytona, što će značiti da država kakvu danas poznajemo prestaje postojati.

Na 100% teritorija BiH aktivira se ustav Federacije BiH (FBiH) a vlasti na tlu RS-a koje ne prihvate ustav FBIH kao važeći za sebe SAD će smatrati pobunjeničkim skupinama. Ovakvim potezom USA nastoji izbjeći sukob s Rusijom jer bi se Srbima osigurao častan izlaz iz priče o otcjepljenju, dok bi Bošnjake i Hrvate gurnuo u novi politički poredak i nove međusobne odnose. SAD bi time porazio Dodikovu politiku ali bi trajno oduzeo Bošnjacima sve snove o osvajanju 100% BIH jer bi ulaskom Srba u FBIH izgubili svoju omiljenu igračku za komadanje – Plišane Hrvatiće.

Zamislite samo ironiju. Federacija BiH, koja već funkcionira kao država sa svojim državnim ustavom i ministrom vanjskih poslova, sada bi postala jedina prava BiH. Trajno rješenje mira.

Srbima bi bila zajamčena konstitutivna prava, imali bi velekanton sastavljen od teritorija RS a položaj kršćana i muslimana u BiH bio bi izjednačen.  Naravno i distrikt Brčko postao bi jedan od kantona FBIH.

Mogućnost da Bošnjaci Hrvate i dalje majoriziraju nestala kao dim cigarete u vjetru.

Sve ovo naravno dogodit će se pod uvjetom da Dodik nasjedne na ovu “provokaciju” i krene u secesiju.

Izgleda da je ovo odavno plan OHR-a.

Kako drukčije nazvati godine pritisaka i manevriranja od strane OHR-a? Izgleda kao da su se sve te akcije samo pripremale teren za ovaj veliki šah-mat potez.

Ipak, treba se zapitati: Kome zapravo odgovara ovaj scenarij?

Dugoročno najviše  Hrvatima. Ali i Srbima koji ovime prestaju biti problem i s Hrvatima dobivaju šansu ovladati državom.

Bošnjaci, s druge strane, neće moći osporavati ga. Konačno, oni bi prestali biti apsolutna većina u jednom entitetu, a zaživjela bi istinska konsocijacija.

 

#### Od našeg agenta u State Departmentu (naravno, ime ne smijemo odati)

 

- Advertisement -

51 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

51 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -