Published On: Čet, stu 29th, 2018

PRVACI REGIONA: Automafija u Sarajevu vodeća je po broju krađa. Kradu vozila čak i Hercegovcima

Tužitelj je rekao kako optužnica jeste obimna, kao i broj tačaka optužnice, dokaza i broj svjedoka, ali da će izvesti manje dokaza u odnosu na broj navedenih u optužnici radi ekonomičnosti postupka.

“Dokazat ćemo da postoje grupe koje su egzistirale u vremenu navedenom u optužnici. Imamo veliki broj materijalnih dokaza koji se odnose i na uviđajne radnje, kriminalističko-tehničke preglede vozila i mjesta otuđenja itd. Svjedočit će policijski službenici i drugi svjedoci među kojima su i oni koji priznali krivična djela.

Trebam naglasiti da su mnogi svjedoci u strahu jer imaju porodice, žive u mjestima djelovanja grupe, poznaju optužene, imali su kontakt s njima ili su bili upućeni u djelovanje grupe”, kazao je tužilac.

Prijećeno svjedocima nakon podizanja optužnice

Dodao je da je strah opravdan jer su većinom mjere, od pritvora pa do mjera zabrane koje je Tužilaštvo BiH predlagalo, ukinute, a i nakon podizanja optužnice članovi grupe su im upućivali prijetnje. Istakao je kako su policijski službenici radili i 10 godina na ovim slučajevima, te da postoje dokazi kako je veći dio grupe djelovao i prije 2011. godine, te da ih je veći dio već osuđivan za ista ili slična krivična djela.

“Od 2007. godine ukazivano je na postojanje organiziranog kriminala na području Kantona Sarajevo gdje je od tada otuđeno između 700 i 800 vozila marki poput VW, BMW-, Mercedes, Škoda i slično.

Razmjenom informacija policijskih agencija iz KS i Istočnog Sarajeva utvrđeno je da su otuđena vozila pronalažena na Sokocu, Palama, Mokrom i drugim lokacijama na neprohodnim šumskim putevima, javnim otvorenim ili zatvorenim parkinzima.

Službenici MUP-a KS su najviše vozila pronašli na području Ilidže i Novog Grada”, kazao je tužilac.

Upotrebljavali vatreno oružje

U ranijim godinama vrlo rijetko su pronađeni počinitelji, pa je dosta slučajeva okvalificirano kao “nerasvijetljeno”.

Razlog zbog kojeg se smatra da ova organizirana grupa ima veze s otuđenjima vozila u periodu i prije navedenog u optužnici jeste način na koja su vozila ukradena, isti ili sličan podesni alat koji je korišten, tamna odjeća i fantomke koje su koristili, te obvezno oružje.

Prema riječima tužitelja, u krađu vozila išla bi grupa od najmanje tri osobe, a uvijek u imali vatreno oružje u rukama spremno za upotrebu.

“Upotrebljavali su vatreno oružje prema vlasnicima vozila kako bi im otuđili ista, prema policijskim službenicima koji su ih pokušavali spriječiti i prema građanima koji su bili u blizini. Česta je bila pojava da su građani prijavili nestanak vozila, a u vrlo kratkom period i njihov pronalazak i to na lokacijama koje nemaju veze s mjestom otuđenja. Utvrđeno je da je bilo riječ o iznudi u okviru koje su vlasnici stupali u kontakt s optuženima i bili prisiljeni da daju novac. Prijetilo im se da ne smiju navoditi kako su vratili vozilo.

Oni koji nisu dali novac prijavili su policiji da su ih kontaktirali i nikada nisu došli do svoje imovine”, kazao je tužilac.

Njihova vozila bi bila rastavljena na komade, identifikacijski brojevi i obilježja uništeni, a vještaci nisu mogli za veći broj dijelova vozila utvrditi koje su marke niti kome su pripadala. Konstatirao je da je veliki broj građana BiH kupovao i ugrađivao ove dijelove vozila, a da nije znao da potiču iz teškog krivičnog djela. Dijelovi ili cijela vozila za koja vlasnici nisu željeli dati otkup, prebacivana su Crnu Goru i Srbiju.

“Grupa je postupala svjesno i ima hijerarhijsku strukturu koju su svi članovi poštovali. Svi su bili naučeni što je njihov zadatak. Imali su cjenovnik otkupa za vozila ako ga vraćaju vlasnika, za prijevoz preko granice i za rastavljena vozila.

Grupa iz Mokrog je isto djelovala, kao i grupa s Pala i drugih navedenih gradova u optužnici. Imali su istu rutu prijevoza vozila i istim osobama su predavali vozila.

U Grudama i Širokom Brijegu su bili formirani autootpadi gdje su rastavljali vozila i prodavali dijelove”, rekao je.

Naglasio je kako će za pojedine svjedoke zatražiti da uđu u program zaštite svjedoka, te da će imati poseban režim saslušanja svjedoka zbog njihove sigurnosti. Poručio je kako suđenje do kraja treba ostati otvoreno za javnost zbog velikog broja oštećenih građana.

Optužnica nelogična i puna propusta

Branitelji optuženih kazali su kako Tužilaštvo BiH neće moći dokazati van razumne sumnje da su počinjena ova krivična djela, a da naredbe o posebnim istražnim radnjama nisu bile u skladu sa zakonom o krivičnom postupku. Također kazali su kako ne postoji organizirana grupa, te da u optužnici nije navedeno tko je i kada pristupio ovoj grupi, niti koliko dugo je bio član.

Naglašeno je kako optuženi nisu saslušani po svim okolnostima koje se navode u optužnici. Advokati su naglasili kako ova optužnica nije trebala biti potvrđena, te da ovaj predmet nije trebao biti vođen pred Sudom BiH.

“Optužnica na suštinske propuste i pravne kvalifikacije. Čini mi se kako je krenuo predmet i na osnovu svih prigovora koje sam pisala, a sve manje znam o pravu i da se tijekom postupka može desiti i da je ovdje riječ o otmici aviona. Optužnice nisu savjesno razmotrene. Mnogo je nelogičnosti jer u nekim dijelovima za mog branjenika stoji da je činio krivična djela sam ili s njemu poznatim članovima grupe. Bojim se da Sud BiH dovodi do banaliziranja jer kako je krenulo i ako imamo tri osobe koje su počinile džepnu krađu to je organizirani kriminal”, kazala je advokatica Tatjana Savić koja brani Srećka Trifkovića.

Bez obrazloženja kako su “prali novac”

Naglasila je kao u ovom predmetu imaju “obezglavljenu kriminalnu grupu” koja se sama od sebe organizirala, a da Tužilaštvo zasniva teoriju na iskazima kompromitirajućih svjedoka koji očito imaju imunitet za koji nisu donesene odluke o imunitetu.

Nina Kisić je kazala kako su svjedoci tužiteljstva u lošem odnosu s njenim branjenicima, a drugi odvjetnici su isto kazali za svoje branjenike.

Advokatica Nada Dalipagić kazala je kako se u optužnici ne navodi pojedinačno i točno tko je koje krivično djelo počinio, te da niti za jednog optuženog nije obrazloženo na koji način su počinili krivično djelo Pranje novca, iako se skoro svima stavlja na teret. Dodala je i da nije točno da je njen branjenik ikada bio osuđen za tešku krađu.

Advokat Dražen Zubak kazao je kako su policijski službenici iskoristili težak fizički, psihički i materijalni status njegovog branjenika, davali mu mobitel u ruke a zove određene osobe i nagovora ih na činjenje krivičnih djela, te davali savjet da ako bude ugrožen može pucati u noge ispod koljena tim osobama.

Naredno ročište zakazano je za četvrtak, 6. decembar kada će biti saslušan svjedok Tužilaštva BiH Milan Božić, umirovljeni policijski službenik, koji je radio na ovom predmetu.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare