Published On: Pet, stu 3rd, 2017

Prva sjednica Istražnog povjerenstva za Agrokor – Mesić prvi svjedočio

Održana je prva radna sjednica saborskog Istražnog povjerenstvo za Agrokor. Ivica Todorić i njegov otac Ante nisu se pojavili pa je prvi svjedočio Stjepan Mesić, prvi predsjednik hrvatske vlade.

Gotovo svi članovi Povjerenstva javili su se za ispitivanje. Mesić je odgovarao na brojna pitanja o poznanstvu s Antom i Ivicom Todorićem, financiranju svojih predsjedničkih kampanja, te o tome da je tijekom mandata bio upoznat s problemima u Agrokoru.

Prvo pitanje mu je postavio Nikola GrmojaJosip Manolić u svojoj knjizi piše o dvije struje tajkuna – crveni (Luković, Katičić, Gregurić) te s druge strane Škegro, Kutle… Prema vašim saznanjima kojoj struji je pripadao Ante Todorić, upitao je Grmoja. Mesić je rekao kako ih ne bi svrstavao lijevo ni desno. Novac nema boju, rekao je Mesić. Oni su imali priliku zaraditi, dodao je. Mesić je istaknuo kako je bila pogreška ići u privatizaciju u vrijeme rata.

Rekao je kako je Antu Todorića upoznao u vrijeme dok je bio direktor velike tvrtke i sreo sam ga poslije Hrvatskog proljeća u Staroj Gradiški. Puno smo razgovarali. Sreli smo se i nakon što je izašao iz zatvora. Normalno da kandidat za budućeg premijera predlaže članove vlade, ali nisam dogovarao kupnju bilo kakvog poduzeća. Predlagao sam ga za ministra poljoprivrede jer sam smatrao da je kompetentna osoba, rekao je Mesić. Na pitanje o donacijama rekao je kako su HDZ donirale mnoge velike tvrtke. Ne može se sjetiti tko, ali malo je njih koji nisu donirali. Najviše smo dobivali iz dijaspore, dodao je.

Na pitanje je li Ivica Todorić financirao njegovu kampanju Mesić je rekao kako su je financirali mnogi, a najviše pojedinci. Sve evidentirano i prošlu reviziju i predano izbornoj komisiji, dodao je.

Na pitanje Lovrinovića Mesić je rekao kako je među vodstvom Hrvatske prevagnula ideja da se što prije trebaju privatizirati tvrtke u društvenom vlasništvu.  Nisam mogao utjecati na te procese, ali pretpostavljam da su postojale skupine koje su imale aspiracije kupiti ta poduzeća i bile su povezane s onima koji su donosili odluke, rekao je Mesić. Potvrdio je da je dobivao službena izvješća organa te da je nekoliko puta reagirao. A najvećim dijelom dobivao informacije da je sve u tijeku, da se transparentno radi i da su izvidi u tijeku.

Odgovarajući na pitanje Marije Jelkovac Mesić je govorio o računu koji je otvoren u švicarskoj banci, a kojega su potpisnici bili Gojko Šušak, Franjo Tuđman i Hrvoje Šarinić. Prebačen je u Klagenfurt nakon što je Švicarska tražila transparentnost. S tog računa su na stotine privatnih račun otišli novci, ali nisam dobio podatak tko ga je dobio, rekao je Mesić. Ispirka je bila da banke ne daju podatke o transkacijama.

Josip Borić (HDZ) pitao je Mesića je li mu bilo poznato kao tadašnjem predsjedniku države da se Agrokor koncem 2000. prvi put zadužio na inozemnom tržištu kapitala, na što je kazao da je “znao za samo jedan veliki kredit, ali iz neslužbenih izvora, i da je bio malo začuđen”.

Borić je citirao Mesićevu izjavu s kraja njegova drugog predsjedničkog mandata po kojoj “danas moramo odlučivati hoćemo li spašavati Agrokor ili Hrvatsku”, što je Mesić pojasnio riječima da “ako se stvori gigant kao Agrokor, to je svakako opasnost po gospodarstvo i onda je teško opravdati velike kredite s visokom kamatom bez vlastite akumulacije”, dodavši da je iz današnje perspektive teško reći da je sve bilo u skladu sa zakonom. Da jest, ne bismo danas bili ovdje, ustvrdio je Mesić.

Anti Babiću (HDZ) je kazao da “ne zna da bi postojala nekakva posebna politička odluka HDZ-a o stvaranju Agrokora”. Mesić je, među ostalim, rekao kako je bio impresioniran razvojem Agrokora ali nije dobivao nikakve primjedbe na taj proces.

Na pitanje člana povjerenstva Gordana Marasa (SDP) tko su bile ključne osobe koje su donosile odluke o privatizaciji, Mesić je kazao da su to bili bivši predsjednik Franjo Tuđman i njegovi savjetnici, gospodarski, Borislav Škegro, i politički, Ivić Pašalić. Dodao je da se velike privatizacijske odluke sigurno nisu mogle donositi bez suglasnosti Ureda predsjednika i HDZ-a, ali i da ne može reći da ovakav Agrokor ne bi nastao bez HDZ-a, nego onih koji su u to vrijeme bili na funkcijama. Bez Škegre, kazao je, nije prošla nijedna privatizacija dok je bio na poziciji. Ocijenio je da je najveća odgovornost za procese na onima koji obnašaju vlast, što je tada bio HDZ te ustvrdio da su na stranačkim tijelima raspravljali o problemima, ali ne i o odlukama koje idu u bilo koju instituciju.

Rekao je i kako se ne sjeća Martine Dalić iz tog vremena. Na pitanje je li mogla ujecati na privatizaciju kao pomoćnica ministra Škegre, Mesić je rekao kako pomoćnici za to i postoje.

Nije dao konkretan odgovor na pitanje o svojoj izjavi da kad “Agrokor kihne, država će dobiti upalu pluća”. Za velike kredite koje je uzimao Agrokor znao je samo iz neslužbenih izvora. Ni kao predsjednik Hrvatske, kaže, nije dobivao nikakve informacije o poslovanju Agrokora.

Milijan Brkić (HDZ) tijekom sjednice prosvjedovao je što Maras postavlja “sugestivna i kapciozna” pitanja, te ironično ustvrdio da je uvjeren da “poznavajući Mesića, tadašnjeg bliskog suradnika Franje Tuđmana, on sigurno ne bi dopustio Tuđmanov kriminal, jer je Mesić poznat kao čovjek s karakterom i stavom”.

Prije svjedočenja Mesića Istražno povjerenstvo dogovorilo je popis svjedoka za iduće četiri sjednice, a na svakoj se očekuju po četiri svjedoka.

Među njima su bivši premijeri Franjo Gregurić i Zlatko Mateša, kao čelnik Agencije za privatizaciju. Svjedočit će i guverneri HNB-a i bivši ministri financija, osim Martine Dalić, zbog čega su prosvjedovali oporbeni članovi povjerenstva. Nije prihvaćen prijedlog da o prvoj točki – okolnostima nastanka istražnog povjerenstva svjedoči Vladin povjerenik Ante Ramljak, iako SDP-ovac Gordan Maras uvjerava da bi Ramljak o tome mogao više reći od Josipa Manolića.

Nije prošao ni prijedlog da u ovoj skupini svjedoka bude i Vladimir Šeks. To je tražio Nikola Grmoja iz Mosta, koji je jutros novinarima dostavio dokument koji pokazuje da je, kao potpredsjednik Vlade, Šeks još 1994. znao za nepravilnosti u Agrokoru. Budući da je Šeks savjetnik premijera Andreja Plenkovića, Grmoja je i premijera predložio za svjedoka, ali to većina nije prihvatila.

hrt.hr

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x