Published On: Pet, lip 14th, 2019

PRVA PROFESIONALNA POSTROJBA HVO U Posušju obilježena 27. obljetnica formiranja Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”

Jučer je u Gracu posuškom proslavljena je 27. obljetnica osnutka prve profesionalne postrojbe Pukovnije i 1. gardijske brigade HVO-a „Ante Bruno Bušić“.

Ovo je bila prva profesionalna postrojba HVO-a, koja je bila osnova 1. Gardijske brigade ‘Ante Bruno Bušić”. Riječ je o postrojbi koje je dala 106 mladih života u Domovinskom ratu, s preko 500 ranjenih, piše Posusje.net.

Obljetnica je krneula s  mimohodom sa stjegovima do spomenika, gdje su brojna izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja poginulim ‘Bušićima’.

Nazočnim su se obratili predsjednik Udruge pripadnika postrojbe „Ante Bruno Bušić“ pukovnik Josip Duspara koji je pozdravio sve nazočne.

S ovoga mjesta je osmišljeno da se osnuje jedna postrojba koja će braniti hrvatski prostor. I danas se borimo da budemo skupa da jedni druge uvažavamo i poštivamo. Naši poginuli i ranjeni su žrtva koja se nipošto ne smije zaboraviti.

Vlado Bergman, izaslanik ispred ministarstva hrvatskih branitelja RH je rekao kako su svjesni da su HV i HVO bili jedna te ista vojska, te su na tragu toga radili i na izmjenama Zakona koji bi dao neka nova prava pripadnicima HVO-a.

Ispred HNS-a se obratio Vlado Džoić. Kazao je kako Bušiće nije trebalo pozivati već da su među prvima bili na bojišnici i da trebaju biti ponosni na svoje pobjede te pozvao na zajedništvo u rješavanju problema.

Zatim je za govornicu stao izaslanik hrvatske predsjednice Željko Glasnović. Njegove govore ignoriramo otkada se sastao s Hamasom  pa o tome što je govorio čitajte na drugim portalima.

Dodijeljene su i zahvalnice za potporu i suradnju fra Ćiri Lovriću, Anti Tandari i Krešimiru Maretiću.

Druženje ‘Bušića’ i njihovih prijatelja potrajalo je do večernjih sati uz prigodno organiziran domjenak.