Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Protokol koji spašava živote: Stanovnicima FBiH dostupni organi donora iz Hrvatske, najviše zahtjeva za srce i jetru

Must Read

U cilju daljnjeg razvoja transplantacijske medicine u Federaciji BiH, odnosno osiguranja dostupnosti usluga transplantacijskih zahvata državljanima Federacije BiH kojima je indicirana transplantacija jetare i srca, i u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a u okviru Eurotransplant International Foundationa, preko jednog od izabranih transplantacijskih centara Republike Hrvatske, nedavno su ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić potpisali u Zagrebu protokol između dvaju ministarstava o suradnji u području transplantacijske medicine.

Na dobrobit građana

Naime, nakon što su teški bolesnici iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH godinama upozoravali na to koliko je donorska mreža važna i koliko transplantacija znači onima kojima se život gasi, u Zagrebu je napokon potpisan dugo očekivani protokol o suradnji na području transplantacijske medicine između FBiH i Hrvatske, piše Večernji list BiH. Ovim protokolom omogućuje se suradnja na obostrano zadovoljstvo i dobrobit građana koja, između ostalog, obuhvaća poticanje održivog razvoja transplantacijskog programa u Federaciji BiH pružanjem tehničke podrške i prijenosom znanja i iskustva od Republike Hrvatske, koja je jedna od vodećih svjetskih zemalja u području transplantacijske medicine. Prijedlogom su obuhvaćeni oblici tehničke pomoći, kao i obveze koje proistječu za potpisnice ovog protokola. S potpisivanjem ovog protokola državljanima Federacije BiH će se omogućiti dostupnost metodama liječenja transplantacijom solidnih organa, i to jetara i srca, posebno ranjivoj skupini pacijenata, djeci i visoko urgentnim primateljima iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Načelo solidarnosti

Načelo solidarnosti ostvaruje se omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u Republici Hrvatskoj, posebice ranjivoj skupini pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje ravnotežom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana RH, odnosno Eurotransplanta. Ovim protokolom regulira se i pitanje reciprociteta glede uzimanja organa od umrlih davatelja, kao i broj vraćenih organa od umrlih davatelja državljana Federacije BiH. Provedbom ovog protokola usluge transplantacijske medicine, koje se odnose na presađivanje jetara i srca, bit će dostupnije za državljane Federacije BiH kojima je isto medicinski indicirano. Treba podsjetiti kako je tijekom 2016. godine razmatran prijedlog protokola o suradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja koji su trebali potpisati Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Federalno ministarstvo zdravstva, a koji je bio prihvaćen odlukom o prihvaćanju prijedloga protokola o suradnji na području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja. Do potpisivanja i provedbe navedenog prijedloga protokola o suradnji nije došlo zato što je Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatska bilo u obvezi usuglasiti njegove odredbe s novim, jako strogim kriterijima Eurotransplanta koje se odnose na nerezidentne pacijente državljane zemalja koje nisu članice Eurotransplanta, a koje Republika Hrvatska, kao članica Eurotransplanta, mora poštovati, kao i usuglašavanja zakonskih odredbi koje reguliraju tu oblast i ispunjenja propisanih procedura.

( večernji.ba )

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -