Published On: Mon, Jun 1st, 2020

PROTESTI POSTALI VANDALIZAM Povijesna crkva St. John u blizini Bijele kuće zapaljena u protestima koji bjesne u Washingtonu

Mnogo požara rasplamsalo se u blizini Bijele kuće kada je dan mirnih protesta protiv policijske brutalnosti eskalirao iz napetih odnosa sa policijom u nerede i vandalizam.

Episkopska crkva, povijesna znamenitost koja se nalazi na samo 300 metara od Bijele kuće, zapaljena je usred haosa. Na snimcima se vide plamenovi koji unutra bjesne. Zidovi crkve su išarani grafitima.

Policija je bila primorana da upotrijebi suzavac kako bi rastjerala mnoštvo prosvjednika i raščistila put kako bi vatrogasni kamioni stigli do crkve da ugase plamen. Ostaje nejasno koliko je crkva oštećena. Crkva je među najpoznatijim karakteristikama Washingtona, a posjetio ju je svaki predsjednik SAD od kada je sagrađena prije dva vijeka.

Kancelarija Američke federacije rada i Kongres industrijskih organizacija u sjeverozapadnoj 16. ulici bili su također na meti vandala. Prozori su razbijeni, a u predvorju se mogla vidjeti vatra. Prosvjednici su palili male požare širom američke prestonice, a oblaci dima djelimično su prekrili Washington Monument.

Čin vandalizma u Washingtonu desio se usred masovnih protesta zbog smrti Afroamerikanca u policijskom pritvoru. George Floyd je ubijen nakon što ga je bijeli oficir prikovao za zemlju stavljajući mu koljeno na vrat pred kamerom.

Brutalno hapšenje i smrt izazvali su bijes u cijeloj državi. Dok su neki protesti mirni, pljačke i nemiri izbili su u mnogim američkim gradovima tokom nedjelje.