Utorak, 23 travnja, 2024

PROTEST UPOZORENJA SSSBiH: ‘Ukoliko se ne opamete, ganjat ćemo ih po ulicama, hvatati i dovesti pred lice pravde’

Must Read

Radnici i rukovodstvo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) danas su s protesta upozorenja u Sarajevu poručili predstavnicima vlasti u FBiH da neće odustati od nastojanja da se u tom bh. entitetu stvori društvo socijalne pravde i jednakosti, odnosno društvo u kojem će se radniku vratiti dostojanstvo

Protest upozorenja Saveza samostalnih sindikata BiH

Oko pet hiljada učesnika protesta, održanih u blizini zgrade Federalnog parlamenta na Skenderiji, složoli su se da bh. društvo ne može ići naprijed ugrožavajući prava i dostojanstvo radnika te su poručili da su spremni za masovne proteste ukoliko Parlament i Vlada FBiH ne prihvate današnje zahtjeve sindikata. Uz to zaključeno je da više neće biti protesta upozorenja.

Zahtjevi Sindikata, koji su sumirani i potvrđeni na protestu upozorenja, među ostalim, odnose se na donošenje zakona o radu te izmjene zakona o štrajku, zakona o prekršajima i zakona o izvršnom postupku.

Sindikat traži i usvajanje zakona o povezivanju radnog staža, finansijskoj konsolidaciji preduzeća, oduzimanju nelegalno stečene imovine, kao i zakona o koridoru Vc, šumama, koncesijama i drugih zakonskih rješenja koja bi trebala omogućiti otvaranje radova, novo zapošljavanje i punjenje budžeta.

Predsjednik Sindikata BiH Ismet Bajramović poručio je, ukoliko se Parlament i Vlada FBiH ogluše o ove radničke zahtjeve, da više neće biti upozorenja i da nije isključena organizacija masovnih protesta već u septembru ove godine.

Izrazio je zadovoljstvo dobrim odzivom radnika na protest upozorenja i kazao da je riječ solidarnost, a, što je i danas potvrđeno, “magična riječ”, na kojoj se i zasniva čitav sindikalni pokret.

Međutim, napomenio je da današnjem skupu nisu prisustvovali mnogi radnici, jednostavno što nisu imali novca da dođu na proteste.

Potpredsjednik SSSBiH Avad Bahto rekao je je da je ovaj  protest pokazao predstavnicima vlasti “da nisu gurnuli radnike u blato iz kojega se ne može izaći”, dok je predsjednik Sindikata Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Isaković kazao je da bi buduća pasivnost vlasti u pregovorima sa sindikatima najvjerovatnije mogla dovesti do “vrućeg ljeta” i socijalnih buntova.

– Ukoliko se ne opamete ganjat ćemo ih po ulicama, hvatati i dovesti pred lice pravde, kazao je Isaković.

Okupljenim radnicima iz svih krajeva BiH obratilo se i Salih Kruščica, poptredsjednik Sindikata BiH, koji je upozorio predstavnike vlasti u FBiH da sindikati neće dozvoliti nova smanjenja plaća te je napomenuo da se uštede ne mogu samo tako praviti.

Također je zaključio da je krajnje vrijeme da se povede iskren socijalni dijalog sa Sindikatom BiH i da se Vlada prestane samovoljno ponašati, kao što to čini zadužujući se kod MMF-a ne pitajući građane FBiH.

Kruščica je rekao i da je, pored radnika u privredi, neophodno povratiti dostojanstvo i policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima te uposlenicima kazneno-popravnih domova, koji su se također pridružili današnjem skupu.

Nakon protestnog okupljanja na Skenderiji održana je protestna šetnja do zgrade Vlade Federacije BiH gdje su ukratko prezentirani zahtjevi sindikata.

(FENA/dg)

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x