Published On: Pet, ožu 14th, 2014

Prosvjetari u zapadnoj Hercegovini održali štrajk upozorenja: Vlada ne mari za nas

Zaposlenici srednjih škola Zapadnohercegovačke županije (ŽZH) održali su jutros štrajk upozorenja kako bi skrenuli pozornost na sve lošiji položaj prosvjetnih djelatnika u toj županiji.

Kako je u izjavi za Fenu kazao predsjednik Skupštine Sindikata srednjih škola ŽZH Ferdo Musa, prvi sat u jutarnjoj nastavi u sedam srednjih škola koje djeluju na prostoru ŽZH-a nije održan, a štrajk upozorenja održat će se na isti način i u poslijepodnevnoj smjeni.

“Ovim štrajkom upozorenja želimo poslati poruku Vladi da je krajnje vrijeme da počnemo s normalnijim pregovorima, da se prekine sa zavlačenjima i pričama od kojih nema ništa. Mi samo tražimo svoja prava i ustrajat ćemo u toj našoj borbi, i kroz štrajkove, i kroz tužbe”, kazao je Musa.

On je podsjetio da je županijska Vlada u 2013. godini jednostrano, bez konzultacija s predstavnicima sindikata, umanjila plaće prosvjetnih djelatnika za osam posto uz obrazloženje da u proračunu jednostavno nema novca.

Po njegovim riječima, zbog prošlogodišnjeg smanjena plaća pred općinskim sudovima pokrenuti su sudski postupci, a prvostupanjske presude idu u korist prosvjetara, odnosno sud je presudio da je odluka Vlade bila nelegalna.

“Pored sniženja plaća zakinuti smo i po drugim osnovama. Kolektivnim ugovorom predviđen je topli obrok od 12 maraka, a nama se isplaćuje 9, putni troškovi se ne isplaćuju u punom iznosu, regres za prošlu godinu nije isplaćen, honorari, kao i uplate za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, kasne mjesecima. Zdravstveno, zapravo, nije plaćeno za cijelu prošlu godinu, a mirovinsko samo za prva dva mjeseca”, naglasio je Musa.