Prosvjednici podržali policajku koja je otkrila afere Vučićevog kuma

Beograd 08. jul 2023. Deseti po redu protest Srbija protiv nasilja Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prosvjed “Srbija protiv nasilja”, deseti u nizu nakon dvije masovne pucnjave početkom svibnja, održan je sinoć u Beogradu, uz poruke podrške policajcima koji su se našli na meti vlasti zbog otkrivanaja afera.

Val masovnih prosvjeda potaknut je ubojstvom devetero učenika i zaštitara u beogradskoj osnovnoj školi 3. svibnja te osmero mladih u dva sela nadomak Beograda dan kasnije.

Prethodnih je tjedana izveo na ulice desetke tisuća ljudi koji su blokirali ključne prometnice u srbijanskoj prijestolnici i više gradova diljem zemlje.

Prosvjednici podržali policijske inspektore

Prosvjednici su danas podržali policijske inspektore koji su otkrili plantažu marihuane na poljoprivrednom dobru “Jovanjica” nedaleko od Beograda te policajku koja je pritvorena nakon što je objavila policijski zapisnik da je kum srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića izazvao prometnu nesreću pod utjecajem alkohola i kokaina.

Nakon skupa ispred srpskog parlamenta, prosvjednici su otišli do sjedišta beogradske policije, koja kao ni na prethodnim skupovima nije intervenirala.

Novo okupljanje zakazano je za utorak pred specijalnim sudom za organizirani kriminal u kojem bi jedan od inspektora trebao nastavti svjedočenje o slučaju “Jovanjica”.

Prosvjednici traže ostavku ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića, što je većina u parlamentu odbila te smjenu direktora obavještajne službe Aleksandra Vulina.

Također zahtjevaju smjenu uprave nacionalne agencije za elektroničke medije /REM), ukidanje reality programa u kojima se promiču nasilje, mržnja i nemoral te oduzimanje nacionalne frekvencije komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy kao i smjene u upravi javne televizije (RTS).

Mirni prosvjedi počeli su 8. svibnja na poziv proeuropske oporbe, a podržavaju ih nevladine udruge, akademska zajednica, sindikati i studenata.

Vlast oporbu optužuje da “lešinari” nad dvjema tragedijama nezapamćenim u novijoj povjesti Srbije./Hina/HMS/