Published On: Ned, sij 6th, 2013

Prosvjed u Imotskoj krajini: Dosta nam je prometne izolacije!

Osamdesetak mještana Krstatica u općini Zagvozd i Slivna u općini Runovići, jučer poslijepodne na samom ulazu u zaseok Rake, mirnim okupljanjem izrazili su svoju ogorčenost zbog, kako istaknuše, prometne izoliranosti svojih sela.
Nije im jasno da se već godinama županijska prometnica Golo brdo – Slivno nalazi u tako katastrofalnom stanju, da ne mogu sigurno doći do svojih kuća. Posebno se to odnosi na dionicu od zaseoka Rake, do samog ulaza u Slivno, u dužini od nekih šest kilometara.
Naime, izgradnjom autoceste kod Zagvozda upravo jednim dijelom te prometnice ugrađena je podzemna vodovodna i elektro mreža za autocestu. Postavljena, ali nitko nije izvršio svoje obveze i doveo prometnicu u prvobitno stanje. Dapače, s vremenom ona je postajala sve riskantnija, da je danas tom prometnicom gotovo nemoguće voziti.
Rupe u asfaltu, sužena na nekoliko mjesta, vrlo je opasna. Uništeni su, tvrde mještani i njihovi automobili. Kako upravo na tom dijelu Imotske krajine živi pretežno stara i nemoćna populacija, dolazak do liječnika u Imotski, ili u Zagvozd, svakim danom je sve riskantniji, baš kao i izlazak prema autocesti.
– Zašto nas već više od dvije godine varaju iz Županijske uprave za ceste obećavajući rekonstrukciju prometnice. Rekli su nam da će radovi započeti još prije osam mjeseci. Postavili su i znak da se radovi izvode na samom ulazu u zaseok Rake. Znak i dalje stoji, ali od rekonstrukcije ništa. Onda nam rekoše da će 15. prosinca prošle godine konačno započeti radovi, ali evo još nikoga na cesti.
Ovo naše mirno okupljanje je samo upozorenje da se ovom kraju Imotske krajine gdje je svakim danom sve manje života, makar omogući da oni koji su odselili mirno dođu u rodni kraj, a mi koji smo odlučili ostati, imamo normalne uvjete za život, poručili su mještani Slivna i Krstatica, priupitavši se, zašto im se nije nitko priključio iz zaseoka Rake .
– Ta prometnica je u planu za rekonstrukciju i mi smo učinili sve predradnje, uključujući i rješenje imovinsko pravnih odnosa, koje smo imali, a bilo ih je više od 200. Izabrali smo i izvođača radova, to je Skladgradnja iz Splita, imamo sve dozvole i krećemo sredinom veljače u rekonstrukciju te prometnice, izjavio nam je ravnatelj ŽUC-a Zlatko Čaljkušić.