Published On: Sub, kol 6th, 2016

PROSVIJED U HONG KONGU Traže odcjepljenje od Kine

Na prvom skupu za neovisnost u Hong Kongu okupile su se tisuće ljudi, među njima i kandidati kojima je bilo zabranjeno sudjelovanje na parlamentarnim izborima u rujnu jer se zauzimaju za odcjepljenje od Kine.

Honkonške vlasti smatraju da je borba za neovisnost protivna zakonima koji su na snazi u toj bivšoj britanskoj koloniji, poluautonomnom teritoriju na kojemu dobar broj stanovnika ima dojam da Peking učvršćuje svoju vlast.

Prosvjednici, različite životne dobi, okupili su se u petak u parku blizu zgrade vlade, a neki su nosili transparente s natpisom “Neovisnost za Hong Kong”.

Edwarda Leunga, jednog od petero kandidata kojima je bilo zabranjeno sudjelovanje na parlamentarnim izborima i predsjednika stranke “Hong Kong naš dom”, mnoštvo je pozdravilo pljeskom kada je uzeo riječ.

“Suverenitet Hong Konga ne pripada Xi Jinpingu (kineskom predsjedniku), ne pripada vlastima i ne pripada vladi Hong Konga. On pripada narodu Hong Konga”, istaknuo je.

Ideju neovisnosti smatraju nezakonitom i kineske i vlasti bivše britanske kolonije. Ona je bila zabranjena tema sve do nedavnog pojavljivanja novih stranaka koje pozivaju na neovisnost.

Godine 2014. Hong Kong su potresli veliki prosvjedi za demokraciju, ali nisu uspjeli prisiliti Kinu na političke reforme.

Otkako je Velika Britanija 1997. prenijela “visoki stupanj autonomije” Hong Kongom na Narodnu Republiku Kinu, on do 2047. teoretski uživa slobode nepoznate u ostatku Kine.