Utorak, 16 travnja, 2024

PROROČANSTVA EMIRA KUSTURICE: Što će se događati u 2016. sa BiH, Srbijom, Izetbegovićem

Must Read

Poznati redatelj Emir Kusutirca  “usudio se” da za “Blic” predvđati slijed događaja koji u 2106. očekuju svijet, Srbiju, Republiku Srpsku, njegov novi film…

Redoslijed poteza koji slijede na geopolitičkoj mapi odrediće NATO, ali rakete S-400 instalirane u Siriji i Putinova izjava da će biti uništeno sve što se nađe na putu ruskih aviona uspostaviće novu vrstu ravnoteže – priča Emir Kusturica.

Poznati reditelj “usudio se” da za “Blic” predvidi slijed događaja koji u 2106. očekuju svijet, Srbiju, Republiku Srpsku, njegov novi film…

– Plašim se da svijet može da ode u veliki rat, koji traje od 1945, ali je ograničenog dometa. Pokušaj stvaranja koalicije protiv ISIS, koju u stvari ne žele da stvore, liči mi na koalicije koje su pravili protiv Hitlera. Svjetska ekonomija utjerala je Hitlera u bankrot, a on svijet u rat – kaže Kusturica.

O Rusiji i Putinu

Šta govoriti o čovjeku koji je stao u zaštitu suverene država koja ga je pozvala u pomoć, i još na umu ima ideje kao što su pravda i istina, a to su na Zapadu zanemarljive činjenice. Putin će u do maja raščistiti stvari u Siriji i vratiti Sirijcima pravo da odluče da li će Asada ili nekog drugog. Jasno mu je da su u obaranju „suhoja“ Turci bili samo izvođači radova. Daj bože da se pojavio ranije, pa da smo sa njim mogli da odlučujemo u vrijeme građanskog rata u Jugoslaviji, da li želimo demokratiju koju ne možemo da podnesemo ili politički sistem sa kojim bismo mogli da se rvemo. Modernim jezikom rečeno – ili imaš S-400 ili nemaš. Putin će pomoći da se uravnotežimo i na pomen riječi ‘pravda‘ i ‘istina‘ više ne odmahujemo rukom. Ruski predsjednik objašnjava komplikovanu istinu da čitava planeta plaća preveliku cijenu za udobnost koju Zapad uživa u svojim granicama.

O zapadnom svijetu

Sudbina Evrope u 2016. biće u rukama iste one sile koja joj briše identitet, a Zapad se neće pomiriti da sibirska nalazišta nafte nisu vlasništvo „Shella” i drugih njihovih kompanija. Za engleske neokonzervativce, većinu francuskih i njemačkih, Turska će ostati dobra opcija da zaustavi prodiranje Rusa u Evropu. A to prodiranje je energetsko.

 

O Srbiji, Vučiću

Postoji nada da bi Srbija mogla da bude dio evropske zajednice a da ne bude u NATO-u. Nažalost, lako se naviknemo na ono što nam ne odgovara, što reče jedan čovjek, „naučili smo pod Titom, pa bi možda i pod NATO-om”. Ali, NATO uzima u prosjeku 2,2 BDP i dobar je najviše sam sebi, a najmanje jednoj maloj zemlji. Protiv Evrope nemam ništa jer se osjećam kao bijeli Evropljanin, ali glasam za vojno neutralnu Srbiju. Vučića, koji je do sada vodio izbalansiranu spoljnu politiku, čekaju veliki izazovi.

O Republici Srpskoj i Federaciji BiH

Dodik i Srpska ostaće antiteza Bakiru Izetbegoviću i njegovom ocu koji je poznat po dijelu koje se zove Islamska deklaracija. Rebecca West je pisala, kad je Ataturkov ministar spoljnih poslova stigao vozom u Sarajevo u engleskom lister odijelu, kako su tamošnji muslimani u ispeglanim dimijama, čakširama, feredžama, zabrađeni pošli na stanicu da ga dočekaju.

Da nema Dodika i Republike Srpske, i Amerike koja kontroliše stvari, Alijinsin, koji stvara islamsku državu sa glavnim gradom Rakom u Iraku, opet bi presvlačio muslimane kao kad je dolazio onaj ministar. Dodik će učvrstiti kontraudar protiv Izetbegovića kome smeta sekularna Bosna. Vjerovali smo pred raspad Jugoslavije da Sarajevo može da istrpi Antu Markovića, ali su izbori bili poražavajući za sve koji su vjerovali u građansku Bosnu. Svaka sekularna tradicija je kompatibilna hrišćanskoj. Pogledajmo šta se dešava u Turskoj, Ataturk se u grobu okreće kao na roštilju dok Erdogan stvara milijarde na švercu nafte i novo Otomansko carstvo.

O izbjegličkoj krizi

Najveći “junak” humanitarne katastrofe je George Soros, za koga postoje indicije da je generator takve krize, i poslije koje radnici imaju sve manje prava a korporativni kapitalizam se doživljava kao sudbina. Nastavićemo da živimo fatalizam korporativnog kapitalizma. Soros je rekao da bi svake godine trebalo dovesti po milion izbjeglica da se izgubi identitet i da lokalne kulture nestanu.

Izbjeglička kriza će se nastaviti, ona nije nastala spontano, već je izmišljena u nekoj kuhinji. Ako nisam u pravu, zašto izbjeglice iz Sirije, koja se sistematski uništava kao Jugoslavija, ne ostanu u Turskoj, ili zašto im Saudijska Arabija ne obezbijedi dva-tri miliona šatora. Hrišćani koji naseljavaju Bliski istok od postanka hrišćanstva sada su pred iščeznućem.

O medijima

Mediji će i dalje da budu neizmjerno đubrište informacija iz kojih ćemo se jedva živi provlačiti, kao iz kontejnera. Sve se nadam da ću prije nego pročitam da pokrećem televiziju i postajem vlasnik i direktor, to saznati prije tih novina.

 

O novom filmu “Na mliječnom putu”

Nadam se da će biti prikazan u Cannesu i dobro prihvaćen. Moj novi film je jedna velika avantura, pošto sam prvi put snimao digitalnom kamerom. Teško je napraviti uzbudljiv film u vremenu kada se ljudi olako nadraže milionima jutjubova, gegova, tragičnih snimaka. Pokušao sam da film vratim na sredinu 20. vijeka i ispričam jednu ratnu bajku uzbudljive ljepote. Koliko sam uspio – vidjećemo!

 

O Andrićgradu

Uvešćemo Andrićevu nagradu za najbolji roman godine, i nagradu za životno djelo, a pokrovitelj bi trebalo da bude Milorad Dodik. Počeće sa radom Akademija ijlepih umetnosti, otvaramo sajam knjiga, nastavljamo sa seminarima, novim izdanjima, okupljaćemo pisce i naučnike, završiti pozorište.

 

O Olimpijskim igrama

Medalju za Srbiju sigurno će osvojiti Novak Đoković i Ivana Španović, možda Kolašinac, Stjepanović i Ivanović. Po običaju, obradovaće nas neko od sportista za koga do sada nismo čuli. Imamo dobre pojedince ali nemamo dobru atletiku, a zemlja sa slabom atletikom nema ni zdrav narod.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -