Ponedjeljak, 20 svibnja, 2024

Propao sastanak: Šestorka bez dogovora o proračunu i presudi Sejdić- Finci. SDA izlazi iz vlasti!?

Must Read

Šestorica lidera bh. političkih stranaka nisu dogovorili proračun ni na današnjem sastanku čiji je domaćin bio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija nakon sastanka je rekao da “sutrašnje glasanje o proračunu kroji sudbinu koalicije na razini BiH”.

On je istakao i to da je “na stolu” bilo nekoliko prijedloga, ali da nijedan nije zadovoljio predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Tihić je, kako je pojašnjeno, tražio povećanje proračunskog okvira za 47, odnosno, 38 milijuna KM, ali o ovome nije postignut konsenzus.

“Postojao je i prijedlog da se napravi korekcija u dijelu sredstava koji se odnosi, prvenstveno, na policijske organe, koordinaciju policije i izbjeglice, ali ni ovo nije dobilo podršku. Također, predloženo je i da se rebalansom proračuna otvori mogućnost da se ovo pitanje riješi, ali ni tu nije postignuta suglasnost”, pojasnio je Lagumdžija.

Kada je u pitanju presuda “Sejdić-Finci”, šestorka je odlučna da u narednom razdoblju dođe do rješenja da bi već u lipnju bila stavljena točka na ovaj problem.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić najavio je da ova stranka sutra neće podržati proračun. Sada je već sasvim izvjesno da će se SDA povući iz Vijeća ministara.

“Ako ove druge stranke smatraju da SDA ne treba biti dio parlamentarne većine, oni mogu tako odlučiti”, rekao je Tihić, ističući da je na ostatku vladajuće “šestorke”  da donese konačnu odluku.

“Oni koji ne podrže proračun kao najvažnije pitanje sami sebe diskvalificiraju iz Vijeća ministara”, poručio je Dodik nakon sastanka.

– Na sastanku koji je danas održan, radili smo vrlo ekspeditivno i našli rješenja za nekoliko važnih pitanja te su me rezultati sastanka ugodno iznenadili, kazao je Dodik.

Prije svega, ovo se kazao je Dodik, odnosi na sporazum o vojnoj/državnoj imovini.

“S druge strane, zakon vezan za pripadnike OSBiH je nešto što je već ranije bilo dogovoreno, a danas i apsolutno potvrđeno. Ovaj zakon će već sutra biti stavljen na glasanje u Parlamentarnu skupštinu BiH”, rekao je Dodik.

Uvjeren je da će sutra biti usvojen proračun institucija BiH.

“Zahtjev SDA je po meni više političko nego suštinsko pitanje. Jasno je rečeno da je proračun najvažnija točka ove političke strukture i da onaj tko ne podrži proračun sam sebe diskvalificira iz sastava Vijeća ministara BiH”, pojasnio je Dodik.

Kada je u pitanju presuda “Sejdić-Finci” Dodik je istakao da je u ovom segmentu ostvaren evidentan napredak te da je uvjeren da su blizu rješenja.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, rekao je da je suština dogovora da će pet stranaka sutra podržati proračun institucija BiH, što znači “da ćemo do kraja ovog mjeseca imati proračun”.

 Šestorka bez dogovora o proračunu i presudi Sejdić- Finci. SDA izlazi iz vlasti!?

Ipak, Čović je ostavio i mogućnost da “još stranaka sutra glasa za proračun”.

Što se tiče eventualnih opstrukcija izbora u Srebrenici, Čović je istakao da treba stvoriti ambijent u čitavoj BiH koji će preduprijediti takvo stanje.

Najavio je da će na sljedećem sastanku kojem će domaćin biti lider SDS-a Mladen Bosić biti govora isključivo o presudi “Sejdić-Finci”.

Lideri su dogovorili pitanja vojne i državne imovine, pitanje razvojačenih i umirovljenih pripadnika Oružanih snaga BiH, te se načelno složili da izbori u Srebrenici trebaju biti fer i pravedni.

Na sastanku je dogovoren sporazum o vojnoj i državnoj imovini koji trebaju potpisati Vijeće ministara BiH i dvije entitetske vlade.

Sporazum definira pitanja perspektivne nepokretne vojne imovine, neperspektivne nepokretne vojne imovine kao i perspektivnu nepokretnu imovinu koja postaje neperspektivna za pitanje obrane te ostalu državnu imovinu po principima koja važe za vojnu imovinu.

“Ovaj sporazum je pretpostavka za odluku o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom koja definira kompletnu nepokretnu imovinu i imovinu koja postaje neperspektivna za potrebe obrane. Odluka je kao takva usuglašena i može ići u parlamentarnu proceduru”, izjavio je Lagumdžija.

Kada je u pitanju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSBiH, lideri su definirali zakon o izmjenama i dopunama zakona koji precizira da vojnici koji su obuhvaćeni ovim zakonom imaju pravo na status u primanjima na način na koji su ta prava regulirana sa srodnim kategorijama u entitetskim propisima.

“Naknadu i visinu naknade vršit će odgovarajući entitetski organi u skladu s propisima koja reguliraju ova prava za srodne kategorije, a da bi svi bili uvedeni u istu kategoriju”, pojasnio je Lagumdžija.

Sredstva za ovaj zakon o izmjenama i dopunama Zakona o službi u OSBiH koja će biti proslijeđena entitetskim fondovima su , kazao je Lagumdžija, na određeni način predložena i ostavljena kao stavka u proračunu institucija BiH.(Fena)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Predsjednica Gruzije uložila veto na zakon o ‘stranim agentima’

Predsjednica Gruzije, Salome Zurabišvili (Zourabichvili) je u subotu 18. maja uložila veto na zakon o "stranim agentima" kojim se...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -