Published On: Uto, stu 17th, 2015

PRONAŠLI IH: Iza "Vijesti ummeta" stoji Ebu Muhamed, "duhovni" učitelj Mevlida Jašarevića?


“Vijesti ummeta”, nekada web portal, a sada blog sa kojeg su upućene prijetnje građanima BiH, registriran je na servisu “wordpress.com”.
Televizija “N1” neslužbeno saznaje da je jedan od glavnih umova portala bio Nedžad Balkan zvani Ebu Muhamed uz grupu osoba iz BiH i Sandžaka. Stranica je, navodno, uređivana iz Švicarske, Austrije, Švedske.
Nedžad Balkan, za kojeg nije utvrđeno stoji li i danas iza bloga “Vijesti ummeta”, porijeklom je iz Tutina, a pripada tekfirskoj ideologiji koja nije u skladu sa službenim stavovima Islamske zajednice u regiji.
On je propovijedao u sedmom okrugu u Beču, a austrijske vlasti svojevremeno su ga okarakterizirale kao radikalnog po stavovima.
“Vijesti ummeta”, koji je platforma za propagandu “Islamske države”, veličao je terorističke napade u Parizu uz poruku da će uskoro teći krv ulicama cijele Europe.

U najnovijem tekstu objavljenom na ovom portalu u obraćanju “ne/sigurnosnim agencijama BiH”, piše da je “Bosna prelivena krvlju mudžahedina koji su se borili da uspostave šerijat” i da “ta krv nije uzalud prolivena i da je dala svoje plodove”.

Tekfir-ideologija nastavak je učenja sekte haridžija te u prijevodu znači anatemiziranje drugih muslimana kao nevjernika, što je samo po sebi suprotno učenju islama. Pripadnici tekfira zbog radikalnih stavova su skloni nasilju.
Prvi kontakt s radikalnim grupama Mevlid Jašarević, napadač na američku ambasadu u Sarajevu,  imao je u džamiji u sedmom okrugu u Beču, gdje se okupljaju pripadnici tekfir-ideologije. U mesdžidu Sahab, u kojem propovijedao i zloglasni Nedžad Balkan, kojeg još nazivaju i Ebu Muhamed, porijeklom iz Tutina, a kojeg su austrijske vlasti okarakterizirale kao ekstremnog.
Ovo je za BH javnost potvrdila i Mevlidova majka Muamera Hasanović. Upravo iz tih krugova, a putem interneta i čestih ličnih kontakata, proširila se opasna ideologija tekfira, kojoj je Jašarević očito bio blizak.

Poskok.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare