Published On: Uto, pro 10th, 2019

Pronađena živa nakon fatalne erupcije vulkana: Australka s teškim opeklinama u bolnici, njezina kći i suprug još uvijek nestali

Žena iz australijskog grada Adelaide pronađena je živa nakon fatalne erupcije vulkana na Novom Zelandu, pišu lokalni mediji.

Lisa Dallow bila je sa suprugom i 15-godišnjom kćeri na dvotjednom krstarenju. U trenutku erupcije obitelj je bila u obilasku Bijelog otoka. Dallow se sada nalazi u bolnici Hamilton s teškim opeklinama. Njezina kći i suprug i dalje se vode kao nestali, navodi Dnevnik.hr.

Pilot helikoptera Tom Storey kazao je za novozelandsku televiziju da je poletio na otok nakon erupcije kako bi pokušao pomoći, piše BBC. Izašao je iz helikoptera i prošao jednim dijelom otoka. “Kao da trčite kroz velike količine pudera, takav je osjećaj”, kazao je Storey.

 

Aline Moura bila je na brodici koja je odlazila s otoka kad je došlo do erupcije pa se brodica okrenula i vratila pokupiti preživjele koji su bili na obali. “Neki ljudi rekli su da osjećaju veliku hladnoću. Mislim da je to jedna od reakcija kod opeklina”, opisala je Moura.

U snažnoj erupciji vulkana na Bijelom otoku na Novom Zelandu poginulo je pet osoba, a brojni se smatraju nestalima. Vlasti pretpostavljaju da je većina nestalih poginula. Policija provodi istragu o cijelom događaju.

Prema dosadašnjim podacima, na otoku je u trenutku erupcije bilo 47 osoba. Spašene su 34 osobe, no većina njih je u bolnici na liječenju od teških opeklina. Liječnici poručuju da su kod nekih opekline vrlo teške i da su vjerojatnost njihova preživljavanja vrlo mala. Većina ih ima opekline na više od 30 posto tijela, a nekolicina je zadobila teške opekline dišnih puteva.

Pretpostavlja se da su tijela nestalih na otoku prekrivena debelim slojem pepela. Za sada je poznato da su na otoku, u trenutku erupcije, bili uglavnom turisti s kruzera koji je bio u blizini – 24 osobe iz Australije, devet s Novog Zelanda, četiri osobe iz Njemačke, dvije iz Kine, dvije iz Britanije i jedna iz Malazije.

Prve identificirane poginule osobe su turistički vodič Hayden Marshall-Inman iz Whakatane i turist iz Malezije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare