Published On: Sri, kol 5th, 2015

NAJTIŠI TOP NA SVIJETU: Pronađen top kojim se Bosna branila od Osmanlija, a oni ga nisu ni čuli…

Članovi Udruženja „Kulturna baština Bosansko–podrinjskog kantona“ pronašli su bombard – top kojim se srednjevjekovna Bosna branila od napada Osmanlija. Srednjovjekovna Bosna inače nije se nešto naročito proslavila obranom od Otomana. Tek nešto dulje otpor je pružala Hercegovina nakon što su zapadne sile izradile Tomaševića kojem je potom “Osloboditelj Fatih” i “donositelj povelje o ljudskim pravima” odstranio glavu s ramena te ju s dubokim poštovanjem zakopao u jajačku zemlju.
Posljednje mjesto koje je palo u ruke Otomanima u BIH bio je Vir kraj Posušja. Što je onako malo simptomatično budući da je taj isti Vir, uključujući Vinjane, u ovim recentnijim vremenima dao najviše pristalica neotomanske politike na Balkanu.
Kako prenosi Radio Slobodna Europa, Bosna je bila prva srednjevjekovna država na Balkanu koja je počela koristiti vatreno oružje, a prvi put topove je upotrijebila braneći, tada bosanski grad Kotor od napada venecijanske flote piše Slobodna Europa. Bosansko dopisništvo Slobodne Europe moralo bi znati da je i tada Kotor pripadao Humu, današnjoj Hercegovini, i da će malo koji povjesničar, a niti historičar, ikada potpisati da je Kotor ikada bio u Bosni. Bilo je doduše Kotorana u Bosni jer su ljudi bili trgovci pa su često prodavali npr. dubrovačku sol, noseći je u Bosnu.
”Ovo je do sada najznačajnije otkriće grupe mladih entuzijasta, okupljenih u udruženju koje nitko ne financira, nitko ne oprema i koje motivira samo ljubav prema bogatoj, a nedovoljno istraženoj prošlosti Goražda i BiH”, navodi Radio Slobodna Europa. Kontaktirajući arheologe koij se razumiju u ovo razdobolje svi se slažu u jednome.

Treba tek ispitati top i vidjeti kojemu razdoblju pripada, u Goraždu su još na početku – nemaju ni muzeja, ni stručnjaka, ni zakona o zaštiti baštine. Što je još tužnije nema novca za istraživanje i konzerviranje, a trebalo bi ga biti budući da baš Goražde, kao i kanton Sarajevo žive na grbeči ostalih stranovnika FBIH.
Naime pravila rasporeda prihoda od PDV-a koja su donijeli stranci, diskriminiraju stanovnike Federacije. Zakon naime tvrde da čovjek u Sarajevu vrijedi duplo više od čovjeka u ostatku FBIH dok čovjek u Goraždu vrijedi 1.8 puta više od ostatka FBIH. Tako porodiljne naknade kasne u svim kantonima osim u Sarajevskom i u kantonu Goražde.  Pojednostvljeno, kada platite 100KM račun u Tuzli , Zenici, Bihaću, Mostaru, veći dio poreza koji se plati na 100KM ostaje u Sarajevu i Goraždu, a u vaš grad se vraća mizerija.


14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare