Published On: Pet, ožu. 10th, 2017

Pronađen golemi kip u Kairu, najvjerojatnije prikazuje faraona Ramzesa II

Arheolozi iz Egipta i Njemačke u blizini ruševina hrama Ramzesa II u drevnom gradu Heliopolisu, u istočnom dijelu današnjeg Kaira, pronašli su osam metara visoki kip koji, najvjerojatnije, prikazuje faraona Ramzesa II koji je vladao Egiptom prije više od 3.000 godina.

Egipatsko Ministarstvo starina ocijenilo je ovaj događaj jednim od najvažnijih u povijesti.

“Prije nekoliko dana pozvali su me kako bih objavio veliko otkriće kipa kralja, najvjerojatnije Ramzesa II, načinjene od kvarcita”, rekao je ministar starina Khaled al-Anani na mjestu na kojem je kip pronađen.

Najmoćniji i najslavniji faraon, poznat i kao Ramzes Veliki, bio je treći u 19. dinastiji vladara Egipta. Vladao je od 1279. do 1213. godine p.K. Vodio je nekoliko vojnih ekspedicija i proširio egipatsko carstvo od Sirije do Nubije. Njegovi nasljednici su ga zvali i “Velikim pretkom”.

“Pronašli smo poprsje i donji dio glave, a kad smo uklonili glavu, otkrili smo krunu, desno uho i dio desnog oka”, rekao je Anani.

U zajedničkoj ekspediciji njemački i egipatski arheolozi pronašli su i gornji dio kipa faraona Seta II, unuka Ramzesa II, dugačkog 80 centimetara.

Stručnjaci će, prije restauracije, pokušati pronaći preostale dijelove skulptura. Ako uspiju, bit će postavljene na ulazu u Veliki egipatski muzej u Gizi čije je otvaranje planirano 2018. godine.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer