Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

PROKLETI FAŠISTI: Ismijali naše patriotske piramide u Visokom

Must Read

Piramida u Visokom nema i sve je plod mašte Semira Osmanagića zaključio je National Geographic u polusatnoj emisiji u kojoj je prikazana potraga dvaju britanskih znanstvenika za istinitošću Osmanagićevih tvrdnji.

Iako je i ranije nailazio na brojne kritike znanstvenika i iako su i njegovu suradnici napuštali projekt i govorili o sumnjivim radnjama, izmišljotinama i pretvaranjima, Osmanagić je nastavio s istraživanjima. Ali ona ga, kako tvrde profesori Britanskog kraljevskog instituta, geolog Dougal Jerram i arheolog Henry Jerome Chapman, ne vode nikud.

Britanski znanstvenici tvrde kako položaj stranica brda nije 45 stupnjeva, kako tvrdi Osmanagić, već 26 te da se stijene koje su pronađene na obroncima formiraju prirodnim putem. Čudesna tvar koja veže stijene nije cement kako tvrdi Osmanagić nego meki kreč.

Znanstvenici također tvrde kako volonteri u biti sami ”buše” tunele te da ne otkrivaju već postojeće i cijeli slučaj dovode pod veliki sigurnosni upitnik jer postoji mogućnost da se sve uruši.

Inače, nakon što je ostao bez pomoći države, Semir Osmanagić okrenuo se volonterskim akcijama te sada na taj način istražuje ono što mu država ne zabranjuje, budući da su neki njegovi radovi prijetili starom gradu Visokom.

Istraživanja od samih početaka prate nelogičnosti, a Osmanagićevi suradnici, koji bi se usprotivili njegovim tvrdnjama, bivali su maknuti s projekta. Ponekad su se neka otkrića predstavljala javnosti više puta, a poznata je i priča o tome kako su ”misteriozne znakove” u stijeni ucrtali radnici tijekom odmora. Potkupljivali su se mediji i novinari, a oni koji bi govorili o projektu kao o prevari, proglašavani su neprijateljima Bosne i Hercegovine i ljudima koji ne žele napredak.

Iako je projekt piramida u Visokom, po Osmanagićevim riječima, trebao promijeniti povijest ali i ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine, ništa od toga se nije dogodilo. Visoko je još uvijek običan grad u BiH, a piramide još jedno neostvareno obećanje.

bitno.ba
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Procurila neugodna priča o Butkoviću: Iza uspona HDZ-ovca stoji poznati komunistički čelnik?

Olja, ima li člana tvoje obitelji koji se nije okoristio državnim novcem otkad si ministar – priupitao je predsjednik Zoran Milanović ministra...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -