Published On: Thu, Jun 27th, 2013

Proizvođači mlijeka najavili blokadu carinskih terminala

Mlijeko i mliječni proizvodi iz BiH od 01. srpnja definitivno neće moći da se izvoze u Hrvatsku, a ako zbog toga bude ugrožena proizvodnja, proizvođači najavljuju blokadu carinskih terminala.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba rekao je da će se iz BiH u Hrvatsku od 01. srpnja moći izvoziti samo riba, proizvodi od ribe, med i koža. Iako se očekivalo da će se do ovog roka riješiti problemi sa izvozom mlijeka, Kalaba kaže da se to neće desiti, te da bi idućeg tjedna trebalo da bude potpisan protokol kojim će biti uspostavljena vertikalna struktura kontrole.

On je naglasio da postoji odluka Europske komisije prema kojoj svi proizvodi iz BiH, koji se izvezu do 01. srpnja ove godine, na policama u Hrvatskoj mogu biti do 01. srpnja iduće godine ili dok im ne istekne rok trajanja. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da će oni ostaviti rok vlastima od oko 30 dana da usuglase propise i da će, ako proizvodnja mlijeka u BiH bude ugrožena, blokirati carinske terminale u BiH.

Vijeće ministara BiH usvojio je informaciju Direkcije za europske integracije (DEI) o toku pregovora radi zaključivanja protokola uz Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima između EU i BiH, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

“Stupanjem na snagu ugovora o pristupanju Hrvatske EU, 01. srpnja ove godine, prestaje primjena CEFTA sporazuma prema Hrvatskoj i prema pravnim i fizičkim osobama te zemlje”, Priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. Osim poljoprivrednih proizvođača, ulaskom Hrvatske u EU promjene očekuju i građane koji budu prelazili granicu sa ovom zemljom.

Direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić rekao je ‘Glasu Srpske’ da će prerasporedom graničnih policajaca uspostaviti funkciju granične kontrole, a da će s ciljem što kraćeg zadržavanja biti više policijskih službenika na najfrekventnijim prijelazima. Dumančić je apelirao na stanovnike da koriste i prijelaze Gabela polje, Crveni grm i Orahovlje, kao i Šamac i Orašje u sjevernom dijelu BiH.

“Za izdavanje pograničnih propusnica, za stanovnike u pograničnom pojasu obje zemlje, bit će potrebna valjana putna isprava, dvije fotografije, dokument kojim se može dokazati opravdana potreba za redovan prelazak granice pod uvjetima pograničnog režima, kao i dokument kojim se može dokazati boravište u pograničnom području”, rekao je Dumančić.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić rekao je danas da se za građane BiH u praksi neće ništa promijeniti, osim što će biti potrebno da posjeduju biometrijske putovnice ili vize ako imaju stariju putnu ispravu.

Rečeno je da će pogranične propusnice moći imati građani Hrvatske i BiH koji stanuju u dubini od pet kilometara od granice, izdaju se na pet godina za građane Hrvatske od strane MUP-a BiH i obrnuto. Cijena propusnica je 300 kuna. Stare, žute pogranične propusnice BiH nadležna tijela će bez naknade zamijeniti kartičnom, biometrijskom propusnicom.