PROGONE SVE OSIM ŠTEFIČINOG KUMA: Ljubušanin optužen za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima

Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) Široki Brijeg podignulo je optužnicu 11. prosinca protiv Joze Petrovića iz Ljubuškog, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a 13. prosinca optužnicu je potvrdio Županijski sud Široki Brijeg.

-Optužnicom se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanih sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije RBiH, kao pripadnik vojne policije HVO-a, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, koja zabranjuje da se prema ratnim zarobljenicima odnosno pripadnicima oružanih snaga koji su položili oružje nanose povrede života ili tjelesnog integriteta, kao i povreda osobnog dostojanstva, naročito uvrjedljivi i ponižavajući postupci, a što je i činio, stoji u priopćenju Županijskog tužiteljstva ŽZH.

Navodi se kako je Jozo Petrović u vremenskom razdoblju od travnja 1993. godine do sredine lipnja 1993. godine, u vojnom zatvoru u prostorijama bivšeg MUP-a u Ljubuškom, nečovječno postupao i nanosio ozlijede tjelesnog integriteta H.L. i M.Š., ratnim zarobljenicima pripadnicima Armije R BiH.

Tijekom istrage prikupljena je obimna materijalna dokumentacija i saslušan je veći broj svjedoka, a osumnjičeni je ispitan putem međunarodne pravne pomoći.

Napomena: Jeste li primjetili kako sudovi u BIH ne progone prvake HOS-a koji je u ratu 90-ih bio odan Džihadu? Najbolji primjer je Štefičin kum M.H. koji nastupa u njenom lažljivom filmu kao humanist. Bio je šef HOS logora za Srpkinje gdje se bavio serijskim silovanjima a žrtvama se predstavljao kao ustaški časnik.Zapovjednik mu je bio Blaž Kraljević, a glavni general Rasim Delić. Kasnije će Kraljević i sam postati Alijin general. Detalje o njegovim zločinima u svojoj knjizi napisala je pokojna Olga Draško. Danas je to mrtva žrtva HOS fašizma. M.H, se krije u EU a BH sudovi ne traže preko Interpola njegovo izručenje. Boris Dežulović koji se proslavio u promociji ovog filma s nazi časnikom ni dan danas nije se ispričao za svoj čin. Za svoju šutnju Ustaška RH tj Ustaško novinarsko društvo koje predvodi stanoviti Zovko dalo mu je počasnu nagradu Ustaški novinar godine. Štefica G. na svom portalu nikada nije napisala slova o njegovim raznim zločinima. Zbog tog jedobila niz međunarodnih nagrada a Dunja Mijatović koja sjedi u Vijeću Europe, i bavi se ženskim pravima, promovisala je ovaj film, uzrignula i kazala “Bravo Štefice”. Inače Štefica je u svojoj misiiji natezanja komunista nategla i samu Svetlanu Broz. Tito bi se živ roknuo da je živ i da vidi kako mu unuka promovira ustaške časnike.