Srijeda, 24 travnja, 2024

Progon novinara koji pišu o ISIL-u: Prate ih bombaši samoubojice

Must Read

Bijeg iz Islamske države za mnoge, nažalost, ne znači i da je sav horor završen

Muškarce i žene koji su odlučili otkriti svijetu kako izgleda život u Islamskoj državi prate i ubijaju, tvrdi jedan od osnivača podzemne mreže građana reportera koji dokumentiraju život u Al-Raki, u srcu ISIL-a.

27-godišnji Abu Mohammed je rodom iz Al-Rake i jedan je od petorice osnivača aktivističke skupine “Al-Raku polako ubijaju”. Otkad je njegov grad postao glavni grad ISIL-ovog kalifata – 2014. godine, skupina je svjedočila divljaštvima na ISIL-ovom teritoriju. A zbog njihovog truda, čak trojica Abu Mohammedovih suradnika su ubijena u protekla dva mjeseca.

Prošle godine je skupina predočila javnosti nekoliko stravičnih događaja iz Al-Rake, uključujući i smkanuća mladih muškaraca kao i nedavnu potencijalnu epidemiju kolere među djecom na području pod ISIL-ovom kontrolom.

  1. listopada, 21-godišnjem Ibrahimu Abdulu Kaderu i njegovom prijatelju, 22-godišnjem Faresu Hammadiju, ISIL je odrubio glave u apartmanu u turskom gradu Urfi, stotinjak kilometara udaljenom od Al-Rake.

Zatim je 27. prosinca redatelj filmova navedene skupine, Naji Jerf, upucan usred dana u turskom gradu Gaziantepu, svega nekoliko dana prije nego je ovaj otac dvoje djece planirao pobjeći u Francusku kako bi ondje s obitelji započeo novi život.

Svi članovi skupine, kao i njihove obitelji, redovito dobivaju prijetnje smrću od ISIL-a, a posljednja ubojstva im dokazuju da ni izvan Al-Rake nisu sigurni.

“Mi smo se dogovorili da ćemo nastaviti bez obzira što se dogodilo. I prije nego su Ibrahimu odrubili glavu i sad, nakon toga”, kaže Abu Mohammad koji se trenutno krije u Europi.

Abu Mohammed, Abdul Kader i Hammadi su napustili Al-Raku 2015. godine, jer su shvatili da je preopasno da ostanu ondje. Otišli su u Gazientep, u kojem su nastavili objavljivati informacije o životu pod ISIL-ovom stegom.

Nije lako nikome vjerovati

U međuvremenu je Abdul Kader sreo prijatelja iz Al-Rake, 23-godišnjeg Tlassa Sourera, koji se 2012. pridružio ISIL-u, no onda je pobjegao od njih i tvrdio da ih mrzi i strahuje za svoj život.

Iako su prijatelji upozorili Kadera da ne vjeruje starom prijatelju, on mu je otvorio vrata svojeg doma, te je jamčio za njega. Nažalost, Sourer je odao prijatelja i doveo trojicu ISIL-ovaca u Kaderov stan gdje su ubili Kadera i Hammadija.

ISIL je objavio video u kojem se vidi da su prvo odrubili glavu Hammadiju. “Koristili su mali nož s kojim su ga ubili i veliki s kojim su mu odrubili glavu. Bili su kao životinje. Kaderu su uboli 83 puta”, prepričava Abu Mohammad što je vidio na snimci, te dodaje da su nakon ubojstava Kaderovo tijelo objesili na vrata, a Hammadijevo u dnevnoj sobi.

Nakon objave videa, ISIL je izjavio da će “svaki otpadnik biti potiho zaklan”.

Ubrzo nakon toga je pronađen auto-bomba u blizini ureda skupine, a Abu Mohammad vjeruje da je to bilo namijenjenu njemu i njegovim kolegama. Policija mu je pak samo rekla da će sigurno ponovno pokušati učiniti isto, pa mu je pametnije da pobjegne.

Iako su Abu Mohammad i njegovi kolege vidjeli mnoge zločine, tvrdi da su mu ubojstva prijatelja najteže pala. Također tvrdi da ga je posebno zgrozio događaj iz džamije, nakon jedne molitve u Al-Raki, kad je lokalni imam Abu Obaidah rekao pred svima da će Alah zaštiti svakoga tko ubije bilo kojeg člana njegove skupine. Takd je znao da je definitivno vrijeme za bijeg.

Abu Mohammadevoj obitelji ISIL redovito dolazi u posjet, no njegov im otac, kako bi zaštitio ostatak obitelji, odgovara da ne zna gdje mu je sin kojeg mrzi, zato što je ovaj protiv islama i ISIL-a, piše Time.

Unatoč svim prijetnjama i opasnostima, Abu Mohammad nema namjeru stati sa svojim radom, čak ni iz Europe, te dodaje da će nastaviti izvještavati sve dok i posljednji on njih ne umre.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x