Srijeda, 17 srpnja, 2024

PROCURILA TAJNA ISIL-a: Popis s osobnim podacima 22 000 džihadista

Must Read

LONDON- Britanski Sky News došao je u posjed desetaka tisuća dokumenata, koji sadrže 22.000 imena, adrese, brojeve telefona i privatne kontakte džihadista Islamske države.

Kada su se priključivali ovoj terorističkoj organizaciji, državljani najmanje 51 zemlje, uključujući Veliku Britaniju, su morali ostaviti sve svoje osobne podatke. Oni su primljeni u Islamsku državu tek pošto bi popunili formular sa 23 pitanja. Mnogi džihadisti, su već dobro poznati organima sigurnosti, i sa svojim starim i sa novim islamskim imenima koje su ostavljali na prijavama.

Abdel Bari, 26-godišnjak iz Londona koji se teroristima pridružio 2013. godine nakon posjete Libiji, Egiptu i Turskoj, je označen kao borac, ali je u Velikoj Britaniji bio poznat kao rep umjetnik. Jedan od džihadista imenovan u dokumentima je Junaid Husein, šef medijskog odjeljka Islamske države, koji je zajedno sa svojom suprugom i bivšom pankerka Sali Jones planirao napade u Velikoj Britaniji. On je ubijen u napadu drona, a njezina sudbina je nepoznata.

Ključni proboj je međutim napravljen otrkivanje identiteta jednog broja ranije nepoznatih džihadista koji se nalaze u Velikoj Britaniji, diljem sjeverne Europe, Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, kao iu Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Saznanje o njihovim mjestima boravka su od ključnog značaja za razbijanje organizacije i sprječavanje daljnjih terorističkih napada. Mnogi od njih su u više navrata nekontrolirano prošli kroz “kapije” džihada – kao što su Jemen, Sudan, Tunis, Libija, Pakistan i Afganistan – i imali su mogućnost da odu u Siriju da se bore a da se zatim vrate kući. Jedan od otkrivenih fajlova ima oznaku “mučenici”, otkriva detaljne podatke o brigadi koja je popunjena u potpunosti borcima koji su željeli da izvrše samoubilačke napade i koji su za to bili obučeni.

Neki od telefonskih brojeva na listi su još aktivni i vjeruje se da, iako mnogi vjerojatno pripadaju članovima obitelji, džihadisti i dalje koriste njihov značajan broj. Kako se navodi, podaci su proseđeni Skaj njuzu na memorijsku karticu koja je ukradena od vođe unutarnje službe sigurnosti Islamske države, kome je bilo povjereno da čuva najveće tajne organizacije.

Čovjek koji je ukrao karticu je bivši pripadnik Slobodne sirijske vojske koji je kasnije prešao u Islamsku državu i koji sebe zove Abu Hamed. Kako navodi Sky News, on je teško razočaran rukovodstvom Islamske države, a memorijsku karticu je predao izvoru u Turskoj. (NN / Kurir)

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ljubuški – ponuda uz Trebižat sve primamljivija

Ljubuški privlači sve više gostiju sa svojom ponudom na Trebižatu. Kravica ili Koćuša odavno su poznata odredišta ljubitelja prirode...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -