Published On: Pet, tra 8th, 2022

“Probosanske stranke su tradicionalno bošnjačke; legitimno predstavljanje sam potpisao zbog Mostara; Escobar nam je uvalio vrući krumpir”

Za izjavu Escobara da se o građanskom konceptu BiH može razgovarati nakon što uđe u EU Izetbegović je rekao kako ne misli da su to stavovi SAD već da je riječ o “disonantnoj izjavi”.

“Mi znamo američku politiku. Ona je kao buldožer – vodi polako stvari u pravom smjeru, s povremenim usporavanjima. Ali to je politika koja stoji iza BiH”, kazao je Izetbegović.

Kaže kako Escobar pokušava “vruć krumpir pokušava prebaciti u krilo bh. političara i da ih sve izjednači”, ističući kako “njegove izjave nemaju utemeljenje”.

“Daytonski mirovni sporazum je luđačka košulja na rukama patriotski i proeuropski orijentirane većine. Sputava glavnu snagu u BiH. 58 posto ruku je probosanskih stranaka, tradicionalno bošnjačkih, koje su za stabilnost, mir, protiv kriza, za europski i NATO put. I tih 58 posto Dayton gura u 1/3. Daytonski sporazum je omogućio apartheid i Dodiku i otvorio šansu da radi to što radi. Da se to pretvori u realnom životu u srpski entitet, da Bošnjaci i Hrvati žive u agoniji koja traje desetljećima. Dao u šake jednoj grupi okupljenoj oko HNS-a, koja ima 150.000 glasova, da bude jednaka kao grupacija koja ima pet-šest puta više glasova. Sve je to Dayton. Escobar nije u pravu kada kaže da nije problem Dayton, jest problem”, rekao je Izetbegović za N1.

Kaže kako ne želi praviti neprijatelje od Washingtona i Bruxellesa “jer nam trebaju”, ali da je na ivici kada razgovara s njima te da zna biti neugodan.

Razgovori o izmjenama izbornog zakona će, kaže, biti nastavljeni, ali ne u narednom periodu.

“Suicidno je to pokušavati u narednim tjednima. Nemoguće je postići bilo što kada su napravljene dvije greške. Jedna je stvorila nepovjerenje ‘zašto se Čović i Izetbegović zatvaraju da razgovaraju o sudbini svih ljudi? Zašto nisu prisutni zastupnici ostalih stranaka, ljevičari?’”, kazao je.

Kaže da “Čović pravi blokade i koketira sa strankama u RS”, te da SDA nije ta s kojom HNS/HDZ ima problem jer oni nisu nikada predložili kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva.

“I onda se od SDA traži da napravimo ustupke i iznesemo politički pritisak. Zašto SDA? Zašto ne te stranke koje se trebaju dogovoriti s HNS-om”, kazao je navodeći stranke ljevice (DF, NS, NiP itd).

Za termin legitimno predstavljanje koje je potpisao u Mostarskom sporazumu, kazao je da je to učinio kako bi uopće došlo do sporazuma i da je to “pomalo dvosmisleno”.

Ponovio je kako je za njega Željko Komšić legitimni predstavnik, ali da termin legitimni predstavnik treba utvrditi struka.

“Znam šta sam potpisao. Naravno da je to pomalo dvosmisleno. Uradio sam to da bismo dobili Mostarski sporazum jer ga bez toga ne bi dobili”, rekao je.

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

guest
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
P.mu ma........
P.mu ma........
1 mjesec prije

Prevrtaner ko i babo mu mrtvi.

Krešimir ...
Krešimir ...
Šta ti kažeš na ovo?  P.mu ma........
1 mjesec prije

I popiš,ani i osuneć,eni….

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Krešimir ...
1 mjesec prije

O kresimire magare moje malo opet ti arlauces i mnogo si nervozan,opet ti muje konu handrle.

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

hodže su za arlaukanje, al su lijjeni i neppismeni, pa puste snimku zavijanja, a oni odu šta uk.rasti od na.gu.že.nih nevjernika.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  P.mu ma........
1 mjesec prije

Ko legitimni.

veritas
veritas
1 mjesec prije

“Željko Komšić – legitimni predstavnik Hrvata u Predsjedništvu BiH” tvrdi Bakir Izetbegović. Time je sve rečeno: s takvim stavom nema održive BiH!

kvaternik
kvaternik
Šta ti kažeš na ovo?  veritas
1 mjesec prije

Neka naš Izmetbeg nastavi s takvom svojom retorikom jer s njome ubrzava raspad ove tzv. države, a u isto vrijeme, stvaranje federalnih i ravnopravnih izbornih jedinica uključivši i sarajstan!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Kada dođu stranci da to dogovore svi bošnjaci koji pregovaraju kažu kako više ne treba birati hrvatima predstavnika a onda, kada odu, daju ovakve izjave.

Ako ne treba da bošnjaci biraju hrvatima kako je onda Komšić legitiman?

Govore laži i obmane ali im ne treba dati Dom naroda kakav oni hoće.

Sve i da hrvati budemo preglasani u tom Domu naroda, u redu, ali onda će doći do raskola njih međusobno. Netko drugi će ovladati, od tih, tzv. gradžanskih opcija, Domom naroda sa hrvatske ili srpske strane ili će proći neki preletači. Oni su sebi najgori neprijatelj. Pa vidite koliko su puta pale vlade u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu. Tu gdje ni hrvati ni srbi nisu faktor.

Samo treba spriječiti da bošnjaci eliminiraju značaj Doma naroda i da prenesu sve na zastupnički dom. To osigurava Hrvatskoj da ima dobar argument za spriječiti ovakvu BiH da uđe u EU zbog nepoštivanja presuda a njima će to biti problem na ovaj ili onaj način. Dok god kradu neće imati mira ni funkcionalnu državu.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Hvala dragom Allahu jer ćemo mi bošnje izgledati ipak ostvariti, naš istorijski san, da imamo nasu Bošnjačku Gazu (BG) i Bošnjačku Zapadnu Obalu (BZO) u kojoj se možemo selamatati od jutra do mraka. Sućur dragom Allahu!. 😁 😁 😁

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Booooookireeee…. jel Seka pronašla diplomu?

Mujguri 93.
Mujguri 93.
1 mjesec prije

Što je poglavaru Potturicca, mlađem IZMETbegoviću, izigrati Mostarski sporazum, kada je Alija izigrao Lisabonski sporazum koji je za posljedicu imao krvavi rat, razaranja i 100 000 mrtvih na svim stranama.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Mujguri 93.
1 mjesec prije

IZA SVEGA STOJI TAJNA RUKA…. AMERA i njihovi bužimi i maoče…

Milano
Milano
1 mjesec prije

Ma treba to još ove godine, još prije izbora, jednom za svagda riješiti.
Muslimani konačno moraju dobiti ono što su od Srba i Hrvata zaslužili. Izolaciju i blokadu manjeg dijela federacije sa istoka i zapada, sa sjevera i juga. Puna podrška ponovnoj uspostavi Herceg Bosne, ma kako se zvala.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Milano
1 mjesec prije

IZA SVEGA STOJI TAJNA RUKA…. AMERA i njihovi bužimi i maoče…

Milano
Milano
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Naravno, BiH je sumanutim kaubojima potrebna kao stalno krizno žariše, kojm će neprestano Evropi prijetiti ratom i bijelom Al Kaidom.

Tko tekbira - zlo misli :( !
Tko tekbira - zlo misli :( !
1 mjesec prije

Uvijek kada je pritisnut uz zid 🙁 – Bakir se Bošnjama obraća kao retardiranoj djeci 🙁 a što je još interesantnije – Bakir kao prethodnicu uvijek pošalje tekbiraše iz IZ BiH 😎 – da mu malo utabaju teren 😎 !

zoro
zoro
1 mjesec prije

Pronasli diplomu. Bila u trezoru ispod kreveta.

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

58 posto Dayton gura u 1/3. —– znaju li to velšani, škoti, flamanci, katalonci, baski koji IMAJU SVOJE HERCEG-BOSNE?! nisu nacionalna i konstitutivna prava, mehin d.o.o. sa 51%, pa da meho odlučuje, aj vane ne.dotu.pavi i pok.var.eni!