PROBLEMI U NJEMAČKOJ: Njemačka vlada zabrinuta širenjem opasnog britanskog soja koronavirusa

Njemačka vlada u ponedjeljak je objavila da je iznimno zabrinuta brzinom širenja mutirane verzije koronavirusa koja je prvo zabilježena u Velikoj Britaniji.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert kazao je da taj novi soj virusa predstavlja “vrlo ozbiljnu opasnost” za Njemačku, u kojoj je do sada otkriven relativno mali broj slučajeva prisustva ovog soja virusa.

Po Seibertovim riječima, nakon tjedana potpunog zatvaranja stopa zaraze koronavirusom napokon pada. No “istovremeno imamo vrlo realnu opasnost da će se mutirani soj virusa nastaviti širiti jednako brzo kao i u drugim zemljama, te da bi brojke ubrzo opet mogle rasti”, rekao je glasnogovornik njemačke vlade.

Šef kabineta kancelarke Angele Merkel, Helge Braun, rekao je ranije u ponedjeljak da je samo pitanje vremena prije nego li će novi soj koronavirusa postati dominantno prisutan u Njemačkoj.

Braun je, gostujući u političkoj emisiji, kazao da će novi soj virusa “stvoriti probleme” Njemačkoj, što će učiniti još važnijim značajno smanjenje stopa zaraze.

“Već se s tim novim sojem suočavamo u nekoliko bolnica. To znači da je stigao u našu zemlju, i istodobno da će, kao i u drugim zemljama, postati najprisutniji i izazvati probleme”, kazao je Braun dodavši da je “siguran u to”.

Novi soj virusa dosad je najprisutniji u Britaniji, a po navodima stručnjaka, više je zarazan nego do sada najrašireniji virus. No zasad se još ne može reći je li također i smrtonosniji od prevladavajućeg soja virusa.

Stopa zaraze počela je u Njemačkoj postupno padati. U ponedjeljak je Institut Robert Koch objavio da je u posljednja 24 sata registrirano 6.729 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je nešto manje nego se bilježilo prošlog tjedna.