Pristupanje Europskoj uniji podržava 78% građana BiH

Rezultati istraživanja javnog mnijenja koje je Direkcija za europske integracije provela u prvom tromjesječju ove godine, a Vijeće ministara BiH o tome danas prihvatilo informaciju, pokazalo je da, ako bi sutra bio referendum s pitanjem “Podržavate li ulazak BiH u EU”, 78 posto građana BiH glasovalo bi potvrdno.

Stvaranje većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta i jamstvo trajnog mira i stabilnosti glavni su razlozi koji bi građane opredijelili da glasaju za članstvo BiH u EU.

Istovremeno, oni koji bi glasovali protiv, to bi učinili jer vjeruju da bi članstvo u EU stvorilo veće troškove života i povećalo poreze, te dovelo do gubitka kulturne raznolikosti.

Ukoliko se potencijalno referendumsko opredjeljenje promatra kao podrška procesu integriranja, ona bilježi pad za sedam posto u odnosu na istraživanje iz 2014. godine.

U usporedbi sa prošlogodišnjih 67 posto, u ovogodišnjem istraživanju čak 85 posto ispitanika smatra da reforme u BiH treba provoditi i bez da su uvjet za članstvo u EU, odnosno prvenstveno zbog stvaranja boljih uvjeta života u BiH.

Među prioritetnim reformama građani su izdvojili borbu protiv korupcije, smanjenje poreznih opterećenja na rad i uklanjanje prepreka zapošljavanju. Najvećim preprekama integraciji u EU, građani smatraju nespremnost na promjene, politizaciju procesa integriranja i politiku uvjetovanja koju EU provodi prema BiH.

Kao i prethodnih godina, većina ispitanika informacije o procesu integriranja dobiva posredstvom TV programa i interneta, a financijska pomoć EU je i dalje najzanimljivija tema. Trećina ispitanika je mišljenja da BiH već pregovara o članstvu u EU. Istovremeno, dvije trećine njih smatra da članstvo BiH u EU nema alternativu.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na reprezentativnom broju ispitanika u čitavoj BiH, priopćeno je iz Direkcije za europske integracije BiH.