Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

PRIMORAC: BiH će do kraja 2019. potpuno preuzeti kontrolu zračnog prometa

Must Read

Direktor Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac izjavio je za današnje bh. izdanje Večernjeg lista kako će Bosna i Hercegovina do kraja 2019. godine potpuno preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

“To je naš strateški cilj. Mnogo toga ovisi i o obuci kontrolora letenja, ali vjerujemo kako ćemo već u drugoj polovici 2019. godine imati dovoljan broj ovlaštenih kontrolora letenja kako bi smo sami, vlastitim snagama, mogli pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru BiH”, kazao je Primorac.

Do prije samo nekoliko godina BiH nije imala skoro nikakve kapacitete u toj oblasti, a sada je na pragu potpunog preuzimanja kontrole na svom nebu.

“Razdoblje iza nas izuzetno je uspješno za BHANSA-u, a što je najvažnije, izravnu korist od svih ovih aktivnosti imaju i država i društvo”, kazao je Primorac, napomenuvši kako je samo u prvoj polovici ove godine ostvareno nekoliko važnih ciljeva.

BHANSA je, po njegovim riječima, počela s pružanjem usluga iz Centra oblasne kontrole leta (ACC) – Operativna jedinica u Banjoj Luci (ATCU II) te su uloženi značajni napori za produljenje radnog vremena kontrole letenja na Zračnoj luci u Tuzli, što je doprinijelo da ta zračna luka višestruko poveća promet putnika i robe. Također, za potrebe BHANSA-e počeo je i najveći projekt školovanja kontrolora zračnog prometa u povijesti Europe.

“Slobodno mogu kazati da je BHANSA izrasla u respektabilnu agenciju, što je prepoznato i u europskim razmjerima. Za zemlju koja ne tako davno nije imala skoro nikakve kapacitete za kontrolu zračne plovidbe u svom zračnom prostoru, ovo je ogroman uspjeh”, naglasio je Primorac.

Na upit koliki je zračni promet iznad BiH i kako to utječe na prihode koje ostvaruje BHANSA, Primorac kaže kako kroz sigurno i učinkovito pružanje usluga u zračnoj plovidbi, BHANSA iz godine u godinu kontinuirano ostvaruje povećanje kapaciteta u svom zračnom prostoru.

“Od početka ove godine do kraja studenoga u zračnom prostoru BiH bila su 337.424 leta, što je za 37.844 leta ili 12,63 posto više nego u istom razdoblju 2016. godine. Samim time ostvaren je i značajan rast prihoda koje ubiremo, a jedan od glavnih razloga povećanja prometa je uvođenje prostora slobodnog planiranja letenja kroz projekt SEAFRA koji smo realizirali zajedno s pružateljima usluga iz susjednih država”, naglasio je čelni čovjek BHANSA-e./HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Ne natjecanju za pjesmu Eurovizije (ESC) u Švicarskoj

Švicarska narodna stranka i Demokratska unija (EDU) najavile su referendume protiv državnih davanja EUROSONGU u Bernu, Baselu, Ženevi i...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -