Utorak, 23 travnja, 2024

Preuranjena smjena Zvizdića i Primorca- nepotrebna kompromitacija i gubitak vremena

Must Read

Zastupnici koji čine novu parlamentarnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH smijenili su predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Denisa Zvizdića te njegovog zamjenika Stanka Primorca 26.lipnja, kršenjem poslovnika Doma, utvrdio je jučer Ustavni sud F BiH.

Da su sačekali samo 6 dana, 2 srpnja za kada je predsjedavajući Zastupničkog doma Federalnog parlamenta Denis Zvizdić zakazao sjednicu Doma, Zvizdić i Primorac bili bi legalno smijenjeni.

Piše: Milan Šutalo, Dnevnik.ba

Naime, nakon što je dobio zahtijev zastupnika, za održavanjem izvanrdene sjednice vodstvo Zastupničkog doma, prema poslovniku moralo je sjednicu zakazati najkasnije 14 dana od prispijeća zahtijeva. Zvizdić je već zakazanu sjednicu prolongirao za 3. i 4 srpnja, a izvanrednui sjednicu zakazao 14-ti dan, od prispijeća zahtijeva, „kupujući“ tako sebi i Primorca tjedan dana ostanka na funkciji.

No, zastupnicima nove parlamentarne većine se bazrazložno žurilo pa su u Federalni parlament došli 16. lipnja i smjenili Zvizdića i Primorca, kršeći tako Poslovnik i povrijeđujući, prema presudi Ustavnog suda, Ustav F BiH.

I što su tim postupkom dobili? Ništa. A izgubili su puno.  Zvizdiću i Primorcu Škaljić i Vidović danas su ponovo predali dužnost, a nova parlamentarna većina, sada će se morati vratiti na „startnu liniju“- ponovo podnijeti zahtijev za održavanjem izvanredne sjednice Doma- pa sačekati da vodstvo Doma ponovo zakaže sjednicu, dakle, najvjerojatnije 14 dana,  na kojoj će, ako se nešto u međuvremenu ne promijeni, izglasati nepovjerenje dužnosnicima SDA i HSP. Time će potvrditi onu narodnu mudrost koja kaže: prečicom je preče, ali je okolo bliže

Osim ogromnog gubitka vremena nova parlamentarna većina je, opet bespotrebno, iskompromitirana kao skupina koja  u ostvarenju svojih legitimnih političkih ciljeva  djelovala nezakonito i neustavno.

SDP je zbog nezakonite i neustavne uspostave vlasti u F BiH, bez predstavnika Hrvata, već prilično iskompromitiran. No, nejasno je zbog čega su stranke- dva HDZ-a- kojima je taj postupak SDP-a i ostalih članice famozne „Platforme“- bio ključnio argument za rekonstrukciju vlasti pristali da se vlast rekonstruira na sličan način kako je i konstituirana, i time se doveli u situaciju da stranke koje su gazeći hrvatsku biračku volju pomogli uspostavu vlasti bez hrvatskih predstavnika sada likuju i njih optužuju za nezakonito i neustavno djelovanje

Jučerašnja odluka Ustavnog suda pokazala je i koliku štetu Bosni i Hercegovini je napravio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko kada je  suspendirajući odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o nezakonitoj uspostavi vlasti u F BiH, suspendirao mogućnost da Sud BiH pravosnažno potvrdi ili odbaci odluku SIP-a, kao što je  to jučer učinio Ustavni sud u slučaju smjene čelnika Federalnog parlamenta iz SDA i HSP-a. Da OHR nije intervenirao krize koja traje već dvije godine u F BiH ne bi ni bilo.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska: gradonačelnik blizak krajnjoj desnici uveo policijski sat za djecu mlađu od 13 godina

Gradonačelnik Béziersa, na jugu Francuske, izjavio je u utorak kako je uveo policijski sat za djecu mlađu od 13...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x