Četvrtak, 13 lipnja, 2024

PRETJERALI SU S NATO PROPAGANDOM: Pucnjava u školi u Finskoj. Ubijeno dijete, dvoje ih ranjeno, napadač je 12-godišnjak

Must Read

JEDNO dijete je ubijeno, a dvoje ih je ozlijeđeno u pucnjavi u školi u Finskoj, priopćila je policija. Prema ažuriranom policijskom izvješću i počinitelj i žrtve su 12-godišnjaci. Žrtvama napada u bolnici je pružena medicinska pomoć.

Počinitelj je u napadu koristio pištolj, a uhićen je sat vremena kasnije na ulici u četvrti Tapulikaupunkiju na sjeveru Helsinkija, oko četiri kilometra od škole Viertola. U trenutku uhićenja bio je naoružan. Oko 10:25 sati u školu su stigli djelatnici socijalne i hitne službe. Nakon 11:00 sati roditeljima je dopušteno da dođu po svoju djecu u školu i krenu kućama.

Školu pohađa 800 učenika

Neka su se djeca navodno sakrila tijekom napada, dok su druga gledala što se događalo. Riječ je o školi s 800 učenika i 90 djelatnika. Pohađaju je učenici starosti od sedam do 16 godina.

Jedan očevidac koji je radio u blizini škole jutros rekao je za finske medije da je nešto poslije devet sati u školskom dvorištu odjeknuo jedan pucanj.

“Tada se začuo užasan vrisak i par djece je potrčalo preko dvorišta. Vrlo brzo, nakon samo nekoliko minuta u dvorište su uletjela policijska vozila i hitna pomoć”, rekao je očevidac.

Ministrica: Dan je počeo na užasan način

Svjedoci su za javni servis YLE ispričali kako je više kola hitne pomoći napustilo mjesto događaja. “Neposredna opasnost je prošla”, rekla je ravnateljica škole Sari Laasila Reutersu.

Ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen napisala je na X-u da je  “dan počeo na užasan način… ”  i dodala da može “samo zamisliti bol i zabrinutost koju mnoge obitelji trenutno doživljavaju”. “Osumnjičenik je priveden”, objavila je ministrica.

Finski premijer Petteri Orpo rekao je da je ova pucnjava duboko potresan događaj. “Moje misli su sa žrtvama, njihovim voljenima i ostalim učenicima i školskim osobljem”, objavio je premijer na X-u.

Nije prva ovakva pucnjava u Finskoj

Ranije školske pucnjave u Finskoj stavile su u fokus javnosti finsku politiku oružja. Naime, 2007. Pekka-Eric Auvinen pištoljem je usmrtio šest učenika, medicinsku sestru, ravnatelja, a onda i sebe u srednjoj školi Jokela u blizini Helsinkija.

Potom je 2008. godine učenik Matti Saari otvorio vatru u strukovnoj školi u Kauhajokiju na sjeverozapadu Finske. Usmrtio je pritom devet učenika i jednog člana osoblja, da bi zatim digao ruku na sebe. Finska je 2010. godine postrožila svoje zakonodavstvo o oružju, uvodeći ispit sposobnosti za sve podnositelje zahtjeva za dozvolu za oružje.

Dobna granica za kandidate također je podignuta s 18 na 20. U Finskoj je više od 1.5 milijuna licenciranih komada vatrenog oružja i oko 430.000 vlasnika dozvola, a zemlja broji 5.6 milijuna ljudi. U toj su zemlji također popularni lov i streljaštvo.

- Advertisement -

1 COMMENT

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

HERA: Skandalozno je da nitko iz HERE nije pozvan na Svesrpski Sabor. Jesmo li mi manje Srbi ako smo Hrvati?

HERA osuđuje separatizam povijesnih Dušanovih i Tomislavovih zemalja od matice. Odjeljivanje Vojvodstva Nemanjića, od HerceStjepanove zadužbine od  Zavjetne zemlje...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -