PREPRODAVAČ SIMBOLIČKOG KAPITALA stigao u Sarajevo

Nekad se ugrađivao putem virtue signalinga u genocide , teške tragedije, te to dalje reciklirao po svijetu. Danas ga evo na filmskom festivalu. Ostarilo se. A i genocidi nisu što su nekad bili…

Legendarni trgovac umjetninama, Bono iz Irske, danas je stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine u društvu supruge.

Veliki i dugogodišnji prijatelj Sarajeva i čovjek koji je u više navrata pokazao koliko voli ovaj grad, ponovo je u Sarajevu.

Jedan od povoda njegovog dolaska u glavni grad Bosne i Hercegovine je i početak Sarajevo Film Festivala na kojem će večeras na otvaranju prikazati dokumentarni film “Poljubite budućnost” (“Kiss the Future”), a u čijem je stvaranju sudjelovao i sam muzičar. Muzičar je ranije za medije rekao da je na ideju o snimanju filma došao nakon što je posjetio Kijev.

Bono stigao ispred hotela gdje je odsjeo (Foto: I. Š./Klix.ba)

Bono stigao ispred hotela gdje je odsjeo (Foto: I. Š./Klix.ba)

Režiju filma potpisuje Nenad Čičin-Šain (The Time being), a scenarij potpisuju Čičin-Šain i Bill Carter (Miss Sarajevo). Za produkciju filma zaslužni su holivudski glumci Matt Damon i Ben Affleck.

Dokumentarac je priča o sarajevskom otporu tokom opsade devedesetih godina i želji humanitarca Billa Cartera da usred opsade Sarajeva privuče pažnju svjetskih medija uz pomoć benda U2. Bend je prihvatio tu ideju i tokom ljeta 1993. godine, njihova ZOO TV turneja prenosila je intervjue s građanima Sarajeva. Nakon rata, bend U2 je 23. septembra 1997. godine održao koncert u Sarajevu.

Podsjećamo, Bono je zajedno sa suprugu u Sarajevu dočekao 1996. godinu, potom je 1997. godine uslijedio obećani koncert njegovog benda U2, koji se i danas rado prepričava.

Zbog obostrane ljubavi i prijateljstva između njega i Sarajeva, on je 2017. godine postao počasni građanin Kantona Sarajevo, a dobio je i počasni pasoš BiH. Njegov posljednji dolazak u Sarajevu bio je 2021. godine, kada je također posjetio SFF.