Published On: Ned, kol 26th, 2018

PREMINUO AMERIČKI SENATOR JOHN MCCAIN Nekadašnji ratni zarobljenik i bivši predsjednički kandidat preminuo od agresivnog tumora na mozgu

Američki senator John McCain, bivši zarobljenik Vijetnamskog rata, nekonvencionalni republikanac koji je bio predsjednički kandidat svoje stranke 2008., istaknuti kritičar sadašnjeg američkog predsjednika preminuo je u subotu u dobi od 81 godine, objavio je njegov ured.

McCain, više od tri desetljeća senator iz Arizone, borio se protiv agresivnog tumora mozga glioblastoma od srpnja 2017. i tijekom prošle godine nije dolazio u Senat.

Njegova je obitelj u petak objavila kako je prekinuto liječenje tumora.

“Senator John Sidney McCain III preminuo je u 16,28 sati 25. kolovoza 2018. S njim su do kraja bili njegova supruga Cindy i njihova obitelj. U trenutku kad je umro iza sebe je imao 60 godina odanog služenja Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi se u priopćenju.

Njegov lijes bit će na odru najprije u kongresu savezne države Arizone u Phoenixu te potom u zgradi Kongresa u Washingtonu a bit će ispraćen u washingtonskoj nacionalnoj katedrali te pokopan u Annapolisu u Marylandu.

Očekuje se da će o preminulom senatoru govoriti bivši predsjednici Barack Obama i George W. Bush kao i bivši potpredsjednik Joe Biden.

Prema informacijama iz kruga obitelji sadašnju američku administraciju predstavljat će potpredsjednik Mike Pence, a predsjednik Donald Trump neće biti pozvan.

McCain je u javnom političkom životu Amerike od 1960-ih kada je kako vojni pilot srušen u Vijetnamu i mučen tijekom 5 i pol godina zarobljeništva.

U 2000. izgubio je borbu za republikansku predsjedničku nominaciju od Georgea W. Busha, no osam godina kasnije postao je predsjednički kandidat svoje stranke, ali ga je porazio demokrat Obama koji je postao prvi crni američki predsjednik.

Odajući nekadašnjem protivniku priznanje Obama je napisao da su on i McCain, unatoč potpuno različitom porijeklu i političkim razlikama dijelili vjernost prema nečemu višem – idealima za koje su se generacije Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se.

“Vodili smo političke bitke, podjednako, kao privilegiju, nešto plemenito, priliku da služimo kao nositelji tih visokih ideala kod kuće i da ih širimo svijetom”, napisao je Obama.

Ministar obrane James Mattis odao je počast McCainu kao figuri koja je uvijek stavljala službu naciji ispred sebe i djelom pokazivala svoja uvjerenja da zajednički cilj ne oduzima naš identitet nego upravo suprotno – osnažuje svijest o sebi.

McCain, predsjednik senatoskog odbora za oružane snage imao je istaknutu ulogu i tijekom proteklih predsjedničkih izbora i kao česti kritičar i meta sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

McCain je osudio Trumpa, među ostalim i za njegovo hvaljenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i drugih vođa koje je senator opisao kao tirane, prenosi Jutarnji.hr

“Laskanje osigurava njegovo prijateljstvo a kritike neprijateljstvo”napisao je  McCain o Trumpu svojim memoarima “Nemirni val” objavljenima u svibnju.

McCain je napao Trumpa zbog njegova summita s Putinom nazivajući zajedničku konferenciju za novinare s Putinom u Helsinkiju “jednim od najnedostojnijih nastupa nekog američkog predsjednika”. Kazao je kako Trump ne samo da se nije bio u stanju usprotiviti se Putinu nego to nije ni želio.

Nakon objave vijesti o McCainovoj smrti Trump je kratko na Twitteru napisao: “moje najdublje suosjećanje i poštovanje obitelji senatora Johna McCaina.”

McCain, jastreb na polju vanjske politike s tradicionalnim republikanskim stajalištima o svjetskim zbivanjima bio je cijenjen u obje stranke zbog promicanja pristojnosti i kompromisa u eri strančarenja na američkoj političkoj sceni. No, bio je poznat i po temperamentu i rijetko se libio sukoba.

McCain je bio sin i unuk američkih generala i izabran je u zastupnički dom Arizone 1982. nakon više od dva desetljeća služenja u mornarici. Ozljede koje je zadobio tijekom zarobljeništva u zloglasnom zatvoru “Hanoi Hilton” i drugima uništile su njegovu pilotsku karijeru.

Četiri godine kasnije izabran je u američki Senat 1986.

U predsjedničkoj utrci 2008. McCain je pokušao naslijediti nepopularnog Busha u tandemu s tadašnjom guvernerkom Aljaske Sarah Palin, no tada 72-godišnji političar izgubio je od 25 godina mlađeg Obame i njegove snažne poruke: “Da, mi to možemo”.

U memoarima je izrazio žaljenje što se nije odlučio za tadašnjeg senatora Joea Liebermana, demokrata koji je postao neovisni senator, kao potpredsjedničkog kandidata. Obama je osvojio 53 posto glasova prema 45,6 posto za McCaina.

McCaina je nadživjela 106-godišnja majka Roberta. Otac je sedmoro djece. U drugom braku sa suprugom Cindy bio je 38 godina.

Umro je u svom domu u Arizoni samo dan nakon objave njegove obitelji kako je odlučio prestati s tretmanima liječenja tumora na mozgu koji mu je dijagnosticiran prošle godine.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare