Utorak, 21 svibnja, 2024

PREMIJERKA REPUBLIKE SRPSKE: Stranci su navijački nastrojeni, previše guraju bošnjačku politiku i centralizaciju

Must Read

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da vraćanje “oduzetih nadležnosti RS-a” ne smije prestati biti političkim ciljem.

Cvijanović je objasnila da su sada praktična i ustavna realnost u raskoraku i da je cjelokupan sustav u neredu, te da sve što je “izvorno pripadalo RS, a onda oteto ili prenešeno na razinu BiH”, ne daje rezultate.

“Nismo dobili ni jeftiniji, ni efikasniji sustav, ni veći stupanj međusobnog unutarnjeg povjerenja, a ni bolju reputaciju na međunarodnom planu. Sve izgleda poput nekog eksperimenta i jedini način da se to prebrodi jest da se stvari vrate u okvire izvornih rješenja, a onda da se preko mehanizma koordinacije jačaju unutarnje ekonomske, ali i političke veze”, rekla je Cvijanović za “Euroblic”.

Ona je dodala da “svi znaju” da je tu ključ rješenja, ali da je to strancima teško prihvatiti jer bi to bila potvrda da su više od 20 godina “ulagali u neisplativ i promašen projekt”.

Cvijanović je navela da “stranci glume posrednike između različitih razina vlasti i da su pri tome prilično navijački nastrojeni jer mnogi brane pozicije bošnjačke politike ili vještačke centralizacije”.

Prema njenim riječima, najveći izazovi u Republici Srpskoj u budućnosti bit će da se odupre razvlašćivanju, da očuva institucionalnu stabilnost i da napreduje na ekonomskom i socijalnom planu.

Premijerka RS je ocijenila da se “politička garnitura” iz Republike Srpske (SDS, PDP i NDP) koja je na vlasti na razini BiH odlučila za obračun a političkim istomišljenicima preko leđa građana i institucija RS-a, ali da je RS to prebrodila i da je uprkos političkim i financijskim blokadama uspjela bilježiti dobre rezultate.

“Dogovor svih političkih subjekata iz Srpske je potreban na razini BiH i zajednički nastup oko vitalnih tema, a to ne mora biti nužno i službena koalicija. Očekujem da će SNSD sa svojim koalicijskim partnerima nakon narednih izbora, osim u Srpskoj, biti vlast i u Sarajevu, tako da nećemo više imati ovakvu situaciju bez komunikacije i koordinacije”, rekla je Cvijanović, koja je i potpredsjednica SNSD-a.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -