Published On: Pon, sij 25th, 2021

PREMIJER JEDNE NJEMAČKE SAVEZNE DRŽAVE ŠOKIRAO STANOVNIKE: Govorio je o otvaranju restorana, trgovina, frizerskih salona, škola…

Svojim najavama o mogućem popuštanju “lockdowna”, premijer njemačke Savezne države Saska Michael Kretschmer (45, CDU) već tjednima zbunjuje stanovnike.

Najviše ih je šokirala njegova izjava u medijima “Ljeto je bliže nego prije mjesec dana”, kojom je aludirao na popuštanje “zaključavanja” tek pred ljeto. Ta njegova rečenica je mnoge šokirala jer se stanovnici Saske, kao i ostalih njemačkih saveznih država se nadaju kako će “zaključavanje” popuštati nakon 14. veljače.

Proteklog vikenda je premijer ponovno otkrio što mu je prioritet prilikom popuštanja “lockdowna”.

Za Die Welt je rekao kako učenici završnih razreda nastavu već imaju u školama, u odvojenim učionicama, a učenici ostalih razreda bi u školu trebali krenuti nakon 14. veljače.

Oko tog datuma želi otvoriti i frizerske salone, no nema baš dobre vijesti za trgovine odjećom i ugostitelje.

– Popuštanje može biti samo ako je vrijednost incidencije ispod 50 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika – rekao je premijer Saske, a onda izrekao, kako pišu njemački mediji “šokantne izjave”.

– U ožujku bismo mogli razgovarati o maloprodaji, a nakon Uskrsa i o ugostiteljstvu, odnosno tek krajem travnja – rekao je Kretschmer.

Ova njegova izjava, ne samo da je uznemirila stanovnike Saske, nego je i šokirala ugostitelje i vlasnike trgovina odjećom koji se nadaju što ranijem otvaranju svojih objekata.