PREGOVORI U TIJEKU Uskoro bi se istim uređajem mogla plaćati cestarina na autocestama u Hrvatskoj i Federaciji BiH

Sustav elektronske naplate na autocesti u Federaciji BiH i hrvatskim autocestama trebalo bi biti uvezan, tako da vozači u obje države mogu koristiti jedinstveni tag uređaj.

Predstavnici Autocesta FBiH i Hrvatskih autocesta (HAC) početkom ovog tjedna u Zagrebu su imali sastanak na tu temu gdje je predložena suradnja između ova dva poduzeća koja će omogućiti korištenje jednog, jedinstvenog TAG uređaja kako na području Bosne i Hercegovine, odnosno Federacije BiH, tako i na području Republike Hrvatske.

Obje strane su izrazile veliku spremnost na suradnju u cilju uvezivanja elektronske naplate cestarine i olakšavanja korisnicima putovanja kako na autocesti u BiH tako i obrnuto.

Već su predstavljene neka idejna rješenja, te se sredinom sljedećeg mjeseca očekuju novi sastanci na kojem bi se trebao potpisati sporazum koji će definirati buduću zajedničku suradnju.

Podsjećamo, JP Autoceste FBiH intenzivno radi na realizaciji uvezivanje elektronske naplate cestarine u BiH sa Autoputevima RS. Uz podršku međunarodnih financijskih institucija, trenutno se radi na izradi idejnih tehničkih prijedloga koje će u narednom razdoblju biti prezentirati našim korisnicima i olakšati im kretanja unutar BiH korištenjem elektronske naplate cestarine./HMS/