Published On: Čet, ožu 17th, 2022

Pregovarači bez riječi nakon sastanka o ključnim izbornim reformama

Nakon nove runde pregovora u Delegaciji Europske unije u Sarajevu, lideri koji su razgovarali o izbornim modelima i suštinskim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine nisu željeli davati izjave za medije niti otkrivati detalje sastanka.

Na ovom sastanku o ključnim reformama Izbornog zakona BiH na kojem strane treba da se dogovore oko izbora članova Doma naroda Parlamenta BiH i FBiH, sudjelovali su “neumski pregovarači” i dužnosnica EU Angelina Eichhorst te novi američki veleposlanik u BiH Michael Murphy, prenosi Klix.

Među političkim liderima na sastanku u velikoj sali bili su predstavnici HDZ-a i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović, zatim lideri NiP-a, SBB-a, NES-a i HDZ-a 1990 Elmedin Konaković, Fahrudin Radončić, Nermin Ogrešević i Ilija Cvitanović. Svi oni su pokušali naći rješenje na posljednjim pregovorima u Neumu, no danas su prvi put sjeli za sto i s novim američkim veleposlanikom.

Nakon što su razgovori završeni jedan dio pregovarača je izašao iz zgrade i poručio da je dogovor sa sastanka takav da nitko neće davati izjave nakon današnjih razgovora, dok je drugi dio političara otišao kroz garažu izbjegavši medije.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković se jedini s ovog sastanka obratio javnosti, međutim nije ulazio u detalje prijedloga elektorskog modela. Navodno je HDZ inzistirao na izboru u Predsjedništvo BiH tako da njihov kandidat sasvim sigurno bude hrvatski član.

“Svi čini mi se imamo jednake stavove za ukidanje famoznog ultimativnog etničkog prefiksa, ali moramo na kraju sjesti i s predstavnicima iz RS-a. Američki veleposlanik je rekao da treba iskoristiti momenat, ali ne po svaku cijenu. Bilo je zaista zahtjeva koji nisu za 21. vijek i naravno protivili smo se tome”, rekao je Konaković.

On je prokomentarao i temu s posebnog sastanka koji je održan u sali pored, a na kojem Narod i pravda nisu imali svog predstavnika, a riječ je o dijelu izbornih reformi koje se tiču zaštite integriteta procesa i sprečavanja zloupotreba.

“HDZ i SNSD zahvaljujući SDA imaju potpunu moć kontrole procesa i kada je riječ o integritetu. To nije nešto što je Izetbegoviću puno važno i oni tu neće pomjeriti ni milimetra osim ako ne bude dio kompletnog rješenja”, zaključio je Konaković.

Razgovori u Delegaciji EU će biti nastavljeni sutra ujutru.

guest
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
muslimanski tariguz Komšić
muslimanski tariguz Komšić
1 godina prije

Draganče je sarajevskim islamistima podijelio domaće zadaće i lektire 😎 a sada neka tekbiraju koliko vole 😉 !

Solidan nam je Draganče 🙂 , vrlo solidan 😎 !

Hrke Krke
Hrke Krke
Šta ti kažeš na ovo?  muslimanski tariguz Komšić
1 godina prije

Sve sto kazu moze biti upotrebljeno protiv njiHa.  comment image

muslimanski tariguz Komšić
muslimanski tariguz Komšić
Šta ti kažeš na ovo?  Hrke Krke
1 godina prije

Tekbir sa klupe za rezervne igrače im je trenutno maksimalni domet 🙁 !

Klixovac
Klixovac
1 godina prije

Sama izjava Murfija ohrabruje, doslovno je rekao da i ne mora doći do dogovora ppd svaku cijenu. Ruski, odnosno Putinovski izborni zakon koji gura Covic nece proći.

Klixovac
Klixovac
Šta ti kažeš na ovo?  Klixovac
1 godina prije

Čovke opet na aparatima

Bosnjak
Bosnjak
1 godina prije

Tvrdoglava khonjino Dragane iz štale, shvataš li više da nećeš dobiti nikada izborni kakav tražiš, koliko ti puta moraju crtat i objašnjavati. Daj oatavku, idi iz zemlje, uživaj u ukradenim parama, samo nas pusti da živimo više majku li ti mhrtvu ebem!

muslimanski tariguz Komšić
muslimanski tariguz Komšić
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjak
1 godina prije

Goovno osuunećeno, Erdogan Te zove – o ulasku u EU i Nato nema govora!

Basta!

"Turci-seldžuci i domaći izdajnici"
"Turci-seldžuci i domaći izdajnici"
Šta ti kažeš na ovo?  Bosnjak
1 godina prije

Polako ne pjeni,nemoraš na svakoj drugoj riječi pokazivat da si neodgojen,nekulturan i nepismen.Ako nemaš argumente za ono šta želiš reći,nemoj psovkama i nekulturom to nadoknađivat.Sama činjenica da MZ mora intervenirat da bi svaki konstitutivni narod imao jednaka prava,govori da su otimačina,laži,majorizacija,uzurpacija krađa postali najveće vrline bošnjačkih politika…

Last edited 1 godina prije by "Turci-seldžuci i domaći izdajnici"